SKRAJŠANJE ŽIVLJENJA

Evtanazije osumljenemu zdravniku javni opomin

Objavljeno 19. februar 2015 16.45 | Posodobljeno 19. februar 2015 17.14 | Piše: STA, T. L., Mo. S.

Predsednika zbornice Andreja Možino odločitev razsodišča nekoliko preseneča.

UKC Ljubljana.

LJUBLJANA – Razsodišče Zdravniške zbornice Slovenije je zdravniku Ivanu Radanu, ki je osumljen, da je konec decembra lani bolniku v UKC Ljubljana skrajšal življenje z raztopino kalija, izreklo javni opomin. Postopek še sicer ni zaključen. Predsednika zbornice Andreja Možino odločitev razsodišča nekoliko preseneča, saj je po njegovem mnenju »že samo insceniranje evtanazije nesprejemljivo in neodgovorno dejanje zdravnika, da o domnevnem poskusu umora niti ne govorim«. Verjame pa, da je razsodišče tehtno presodilo vse razpoložljive dokumente in okoliščine.

Izrek javnega opomina je v skladu s trenutno veljavnimi pravnimi akti najstrožji mogoči disciplinski ukrep, so sporočili iz zdravniške zbornice. Postopek še ni zaključen, saj bosta imela po prejemu pisnega sklepa razsodišča zdravnik v postopku in tožilec možnost pritožbe.

Razlogi za odločitev razsodišča bodo v celoti znani, ko bo sklep obrazložen in pravnomočen. »Zavedam se dejstva, da bo ukrep različno odmeval tako v slovenski kot v zdravniški javnosti, kakor tudi dejstva, da je razsodišče najverjetneje pri svoji presoji upoštevalo sočasen potek kriminalistične preiskave, ki v kazenskem postopku ugotavlja najbolj verodostojne dokaze,« pravi Možina. Če bodo ugotovljena nova dejstva o morebitni strokovni napaki zdravnika, bodo sproženi ustrezni postopki na zbornici, je še dodal.

Skrajni ukrep: odvzem licence

Poleg disciplinskih ukrepov lahko razsodišče izreče tudi varstvene ukrepe, in sicer kolegialno priporočilo, opravičilo oškodovancu, povračilo škode oškodovancu, obvezno dopolnilno strokovno izobraževanje, obvezno zdravljenje odvisnosti od alkohola ali prepovedanih drog. Za isto kršitev lahko razsodišče izreče disciplinski in varstveni ukrep. Skrajni ukrep je tudi odvzem licence.

Naj spomnimo: Radan je po ugotovitvah izrednega nadzora v UKC Ljubljana konec decembra lani 83-letnemu nevrološkemu bolniku verjetno skrajšal življenje z infuzijo kalija in morfija. Materialnih dokazov za to nimajo, saj je bil bolnik upepeljen, obdukcija pa ni bila opravljena. Zaradi tega so zdravnika odpustili, ta pa je že napovedal, da bo pravico iskal na delovnem sodišču. Prav tako so zaradi dogodka zamenjali predstojnico kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojano Žvan in predstojnika intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorja Šviglja.

Policija primer še preiskuje. V UKC Ljubljana so po tem primeru uvedli še en izredni notranji nadzor nad primerom smrti bolnika, ki naj bi ga prav tako zdravil Radan. Nadzor še ni končan, predvidoma bodo ugotovitve znane konec meseca.

Deli s prijatelji