TERORIZEM

Evropski poslanci: Napad, ki se je zgodil, presega našo svobodo

Objavljeno 13. januar 2015 21.27 | Posodobljeno 13. januar 2015 21.32 | Piše: P. Pa.

Evropa je še vedno pretresena zaradi terorističnega napada, ki se je prejšnji teden zgodil v Franciji.

Poljski poslanec.

STRASBOURG – Teroristični napad v Parizu odmeva po vsem svetu, o njem govorijo tudi na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Večina evropskih poslancev je ponosno dvignila napis »Je suis Charlie« (Jaz sem Charlie). Na dogodke so se odzvali tudi naši poslanci.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je včeraj izrekel sožalje družinam žrtev in njihovim najbližjim. »Francija je bila zadeta v srce in treba je zaščititi te vrednote. Svoboda tiska, strpnost in medsebojno sodelovanje nas opredeljujejo. Ščititi moramo svobodo vseh v Evropi in v svetu. Odgovor je še več demokracije, odprtosti in strpnosti,« je Schulz dejal v govoru.

Odzivi poslancev

Odzvali so se tudi slovenski evropski poslanci. Romana Tomc (SDS, ELS)je v izjavi za javnost zapisala: »Kritika, satira, umor in svoboda izražanja. Vse to je vzelo 17 življenj. Želim si, da bi svojci in njihovi najbližji čim prej okrevali. Imamo pravico, da živimo skupaj in da živimo varno. Napad, ki se je zgodil, presega našo svobodo. Gre za napad na vse nas, toda zdaj ne smemo spremeniti naše svobode in ne smemo zmanjšati naših vrednot. Ne smemo poklekniti pred ksenofobijo in se odreči vrednotam, ki nas opredeljujejo.«


Kljub terorističnemu napadu na sedež uredništva bo francoski satirični tednik Charlie Hebdo v sredo izšel z novo posebno izdajo. Na naslovnici bo imel karikaturo jokajočega in užaloščenega islamskega preroka Mohameda z napisom »Je suis Charlie« (Jaz sem Charlie) v rokah, nad njim pa bo pisalo »vse je oproščeno«.
 
 

Tanja Fajon (SD, S&D) je v odzivu na twitterju zapisala: »Kadar bodo naše vrednote ogrožene, bo Evropa še bolj povezana in močnejša.«

»Svoboda govora v vseh oblikah, tudi v satiri, je temeljna evropska vrednota in vrednota svobode,« pa je zapisal Franc Bogovič (SLS, ELS) in dodal, da je pretresen nad brutalnim kriminalnim dejanjem, masakrom v uredništvu, in ga ostro obsoja.

Niso pa vsi evropski poslanci dvignili znaka »Je suis Charlie«. Poljski poslanec Janusz Korwin-Mikke je tako napisal »I am not Charlie, I am for death penalty« (Nisem Charlie, jaz sem za smrtno kazen).

Slovo od žrtev

Danes so se sicer v Parizu poslovili od treh padlih policistov, v Izraelu pa so na zadnjo pot pospremili štiri judovske žrtve. Francoski predsednik Francois Hollande je na čustveni slovesnosti na sedežu policije ubito trojico posthumno odlikoval z legijo časti in dejal, »da so umrli, da bi mi lahko živeli svobodno«.

 

Deli s prijatelji