1. JULIJ 2012

Evropski parlament zbil cene gostovanja

Objavljeno 10. maj 2012 17.49 | Posodobljeno 10. maj 2012 17.49 | Piše: A. L.

Od leta 2014 boste klic v drugi državi EU opravili za največ 19 centov, sporočilo pa poslali za največ šest centov.

Mobitelovci, pred klicem preverite, v katerem omrežju ste.

BRUSELJ – Evropski parlament je danes sprejel Uredbo o gostovanju v javnih mobilnih omrežjih znotraj Unije. Od letošnjega julija veljajo nove, nižje cene klicev v državah članicah EU: 

– Prejeti klic v državi EU bo stal največ 8 centov za minuto.
– Odhodni klic bo stal do 29 centov za minuto.
– Poslano sporočilo bo stalo največ 9 centov
– Prenos podatkov bo stal največ 70 centov za preneseni megabajt.

Cene bodo še naprej postopoma nižali vse do leta 2014, ko bodo cene za nadaljnja tri leta zamrznili. In sicer na ravneh največ 5 centov na minuto za prejeti klic ter največ 6 centov za poslano kratko sporočilo (SMS). Za odhodni klic bo zgornja meja postavljena na 19 centov na minuto, v gostovanju pa bomo odšteli največ 20 centov za megabajt prenesenih podatkov ali brskanja po internetu.

Od 2014 naprej cene zamrznjene

»Danes smo poslanci Evropskega parlamenta z zakonodajnimi ukrepi zagotovili nadaljnje zniževanje cen gostovanja v javnih mobilnih omrežjih ter s tem približali uporabo informacijskih tehnologij državljankam in državljanom ter podjetnikom. Danes sporočamo: čez manj kot dva meseca, od 1. julija dalje, se bodo cene mobilnih storitev zaradi nove uredbe ponovno znižale. Cene se bodo vsako nadaljnje leto postopoma zniževale, ko bo v sredini naslednjega leta v EU vstopila tudi Hrvaška, bodo tarife začele veljati tudi zanjo, kar bo pozitivno vplivalo na številne slovenske turiste v sosednji državi,« je sprejem uredbe komentirala poslanka v evropskem parlamentu Romana Jordan.

Deli s prijatelji