KRITIKA

Evropska poslanka: Tretjina Ljubljančanov s socialno pomočjo

Objavljeno 14. maj 2013 22.10 | Posodobljeno 14. maj 2013 22.10 | Piše: T. L.

S politiko poviševanja socialnih pomoči Zoran Janković v Ljubljani kupuje volivce, pravi evropska poslanka Mazej Kukovič.

Zofija Mazej Kukovič je v Jobsov priimek pred zadnjo črko s postavila opuščaj, ki sicer ne sodi tja

LJUBLJANA – Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič se je obregnila ob delovanje ljubljanskega mestnega sveta, natančneje, župana Zorana Jankovića. V zapisu na svojem blogu ugotavlja, da je majska seja ljubljanskega mestnega sveta obravnavala teme, ki so, tako poslanka, v nasprotju s časom, ki ga živimo. Ob tem ima v mislih politiko socialne pomoči in ideje, da bodo promet po Ljubljani rešili električni avtomobili in 3000 napajalnih mest za polnjenje teh.

Skoraj tretjina s socialno pomočjo

»Slovenija je izpod vrha padla na dno lestvice Evropske unije po gospodarski rasti. Rasti ne moremo več meriti, ampak se lahko, žal, meri samo še upadanje. S Ciprom delimo zadnje mesto. Vlada je poslala v Bruselj reformni program, za katerega je slišati, da je pomanjkljiv, predvsem pa potrebuje hitrost v izvajanju. Na neki način je to logično. 'Zamrznjeni' voditelj pelje primer politike v Ljubljani na makro državni nivo. Kljub dolgovom in naraščanju brezposelnosti se je župan ob podpori njegovih svetnikov odločil, da obdrži ali povišuje sredstva za socialo. Od 280.000 prebivalcev Ljubljane jih kar 78.000 prejema eno izmed oblik socialne pomoči. Župan jih je od leta 2007 povečal za 40 odstotkov! V metropoli naše države, kjer je po vseh statističnih podatkih najvišji standard, skoraj tretjina prebivalstva dobiva socialno pomoč. Elegantno kupovanje volivcev na račun davkoplačevalskega denarja,« je Mazej Kukovičeva okrcala župana. 

Nadaljuje, da so socialni programi nujni, podpira jih tudi na evropski ravni. »Vendar se moramo zavedati resnosti časa, v katerem živimo. Zavedati se moramo, da bi bili mnogi ljudje, ki dobivajo socialno pomoč, bolj srečni, če bi družba za njih našla primerno delo. Kakršno koli. Na ta način lahko družba ohranja vrednoto človekovega dostojanstva.«

Če ne bo razvoja in gospodarske rasti, tudi ne bo mogoče večno deliti tistega, česar nismo ustvarili. V Sloveniji potrebujemo ustvarjalnost in vzpostavljanje okolja, v katerem bodo lahko ljudje tudi delali, ne samo živeli od socialne pomoči. »Potrebujemo prakse, ki so nastale po ledeni dobi. Danes je čas za odmrznitev delovnih priložnosti. Potrebujemo večjo ozaveščanje ljudi o vplivih alkohola, tobaka in drog na zdravo prihodnost, predvsem mladih. Potrebujemo ozaveščanje o zdravem načinu prehranjevanja. Veliko je tistih, ki se v izobilju hrane izogibajo hrane, ker vlada kult neizmerne vitkosti. Vitkosti, od katere mnogo predvsem deklet zboli za anoreksijo, pri tem pa na drugi strani mnogi ne morejo kupiti hrane. Danes plačuje MOL socialno podporo za anoreksijo, namesto za preventivno ozaveščanje o zdravi hrani.«

Mazej Kukovičeva se še vprašuje, ali je – sledeč praksi iz Ljubljane – tudi v manj razvitih regijah še več prebivalcev s socialno pomočjo. »Ko sem pred tremi leti govorila o nujnosti pogojev za nova delovna mesta, so se mnogi posmehovali. Med njimi tudi župan in 'zamrznjeni' voditelj vladajoče stranke PS. Danes moje besede ponavlja, deluje pa nasprotno. Ustvarja družbo odvisnikov od socialne pomoči,« zaključi Mazej Kukovičeva.
 

Deli s prijatelji