GRADNJA DIGITALNEGA RADIJSKEGA SISTEMA

Evropska komisija Sloveniji pristavila sto milijonov evrov

Objavljeno 18. marec 2013 12.18 | Posodobljeno 18. marec 2013 12.18 | Piše: A. L.

Projekt je vreden 149,5 milijona evrov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Evropska komisija bo sofinancirala projekt uvedbe digitalnega radijskega sistema (GSM-R) na slovenskem železniškem omrežju, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Omenjeni projekt, katerega skupna vrednost znaša 149,5 milijona evrov, bo v višini 99,9 milijona evrov sofinanciran iz kohezijskega sklada. Gre za ključni projekt modernizacije slovenskega železniškega omrežja.

Kar 960 kilometrov

Cilj projekta sta izgradnja in vzpostavitev digitalnega radijskega komunikacijskega sistema (GSM-R) na celotnem omrežju javne železniške infrastrukture v Sloveniji. Sistem GSM-R predstavlja odskočno platformo za uvedbo modernih sistemov upravljanja železniškega prometa, s katerimi se dosegajo bistvene izboljšave tako pri propustnosti prog kot tudi pri sami varnosti prometa. V okviru projekta bo zgrajeno železniško radijsko omrežje GSM-R v skupni dolžini 960 kilometrov, s čimer bo zagotovljena pokritost z radijskim omrežjem na celotnem slovenskem železniškem omrežju.

Postavljenih bo prek 250 baznih postaj

Poleg izgradnje radijskega omrežja naložba obsega tudi gradnjo potrebnih kabelskih tras in kabelskih povezav ter vsa pripadajoča gradbena dela. Postavljenih bo več kot 250 baznih postaj (stolpov GSM-R), kupljene bodo mobilne radijske naprave za operativno osebje in vzdrževalna vozila upravljavca javne železniške infrastrukture. Vzpostavljena bosta tudi centralni nadzorni sistem in upravljavski center za celotno novo zgrajeno omrežje. Uvajanje se bo začelo na glavnih progah, nadaljevalo pa na regionalnih. V okviru projekta bo izvedeno tudi usposabljanje osebja za upravljanje in vzdrževanje novega omrežja, so zapisali v sporočilu za medije.

Pol druga milijarda evrov

Omenjeni projekt je del 1,57 milijarde evrov vrednega Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013, ki sredstva v prvi vrsti namenja posodobitvi ali novogradnji infrastrukture s področja okolja in prometa, v manjši meri pa tudi za projekte s področja trajnostne rabe energije. Gre za deseti potrjeni veliki projekt iz Slovenije (Evropska komisija namreč potrjuje t. i. velike projekte, katerih skupna vrednost presega 50 milijonov evrov).

Deli s prijatelji