VRAČANJE K ZEMLJI

»Evropa je v krizi, ki je ne bo hitro konec«

Objavljeno 13. julij 2013 23.05 | Posodobljeno 13. julij 2013 23.06 | Piše: A. L.

»Včasih je veljalo, da če boš doštudiral, boš imel službo. A žal je danes med brezposelnimi veliko izobraženih mladih,« pravi bivša ministrica Cotmanova.

Zofija Mazej Kukovič.

BOROVNICA – »Včasih je veljalo, da če boš doštudiral, boš imel službo. A žal je danes med brezposelnimi veliko izobraženih mladih. Zemlja je seveda danes ena izmed priložnosti, ki bi se je morali mladi zavedati in jo izkoristiti. S spodbudami in možnostmi, ki so na voljo v Sloveniji, je mogoče marsikaj,« je prepričana Marjeta Cotman, bivša ministrica za delo, družino in socialne zadeve. Dodaja, da smo danes žal med prvimi v Evropi, kjer brezposelnost mladih skokovito narašča. Brezposelnost mladih med 26. in 32. letom je grozljiva, skoraj 30-odstotna.

Krize ne bo hitro konec

»Ko je najhujše, je treba po svoje naprej. Marsikaj je treba potrpeti in poiskati novo pot. Pri tem, da vemo, da imamo danes zaradi interneta svet na dlani. Če bomo vsi v to investirali, bomo lažje verjeli v dolgoročno prihodnost Slovenije. Potrebujemo tudi domoljubje in tega nam manjka ali pa se tega niti ne zavedamo. Imejmo radi svojo domovino,« pa je dejala evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, ki je prepričana, da je »Evropa v krizi, ki je ne bo hitro konec«.

Zemlja daje priložnost

»Evropejci smo po eni strani zelo bolan 'narod'. Kljub temu da imamo visok standard, smo zelo bolni. Poleg tega je veliko mladih brez dela. To je tisto, kar moramo rešiti – starejši z izkušnjami, mlajši pa s pogumom,« je povedala Mazej Kukovičeva. »V Sloveniji dihamo svež zrak in pijemo čisto vodo. So stvari, ki so tukaj enkratne in čudovite. Najti pa moramo priložnost v zemlji, do katere mladi nimajo toliko spoštovanja, kot ga imamo mi, starejši. Zavedati se moramo, da je lahko zemlja tudi priložnost. Antibiotike danes jemo kot kruh, tudi v živalski krmi so. To lahko pripelje do trenutka, ko nad boleznimi ne bomo več imeli nadzora,« je na aktualne probleme opozorila evropska poslanka in dodala, da bo nastajajoča evropska kmetijska reforma mladim prinesla veliko priložnosti. »Tu bo pomembna tudi vloga vlade in lokalnih okolij, da bomo pri črpanju evropskih sredstev uspešni. Ključ do uspeha pa so ustrezno pripravljeni projekti. Ne pozabimo, da Slovenija vsako leto uvozi milijardo ton hrane.«

Deli s prijatelji