ZASLUŽKARICA

Evri Rdečega križa za 
bajno plačo sekretarke

Objavljeno 08. marec 2012 12.00 | Posodobljeno 08. marec 2012 12.08 | Piše: Aleš Andlovič

Revizija je razkrila astronomsko plačo Cvetke Razdevšek iz Radelj ob Dravi.

Za temi vrati so tisoči občinskih evrov padali v zasebni žep (foto: Jani Dolinšek).

RADLJE OB DRAVI – Kot da gospodarska kriza že tako ali tako ne bi poskrbela za to, da so denarnice večine Slovencev prazne in da so seznami upravičencev do pomoči takšnih ali drugačnih humanitarnih organizacij iz meseca v mesec daljši. Pa je za novo afero poskrbela sekretarka območnega združenja Rdečega križa na Koroškem, ki si je leta in leta dala izplačevati veliko previsoko plačo in tik pred upokojitvijo celo prehitela župane občin v že tako obubožani Dravski dolini. Nepravilnosti bi verjetno pometli pod preprogo, če v občini Radlje ob Dravi ne bi opravljali revizije poslovanja, ki jo je naročil tamkajšnji župan Alan Bukovnik.

Zmanjkalo za reveže

Revidiranje poslovanja občine Radlje ob Dravi je pred dnevi končalo podjetje Loris iz Dravograda in o izsledkih obvestilo glavne može na občini. Iz poročila revizork Lucije Smolnik in Nataše Jezeršek izhaja, da je najbolj pereči problem prav delovanje Območnega združenja Rdečega križa Radlje ob Dravi (RK Radlje) in tamkajšnje sekretarke Cvetke Razdevšek. Pet občin v Dravski dolini namreč financira delovanje RK Radlje, vendar humanitarna organizacija z nobeno od občin nima podpisane veljavne pogodbe za sofinanciranje. Slabih 36.000 evrov, kolikor so občine Radlje ob Dravi, Muta, Vuzenica, Podvelka in Ribnica na Pohorju nakazale na transakcijski račun RK Radlje, se je torej tja stekalo brez pravne podlage.

In teh 36 tisočakov je levji delež (kar 40 odstotkov) celotnih letnih prihodkov RK Radlje. Samo občina Radlje je v letu 2010 na transakcijski račun območnega združenja Rdečega križa nakazala nekaj več kot 13.000 evrov. Toda tega denarja na RK Radlje niso racionalno trošili. Še marca 2009 je takratna sekretarka Cvetka Razdevšek na vse pretege tarnala: »Trenutno nimamo nikakršnih zalog hrane. Za najnujnejše potrebe imamo le pet paketov. Nimamo hrane, nimamo donatorjev.« Takrat je še poudarjala, da jo zelo skrbijo prihodnji meseci, saj je nekaj podjetij v težavah in se obetajo odpuščanja delavcev, na seznamu prejemnikov pomoči pa je bilo že takrat več kot 900 ljudi.

Za reveže je založil župan

Hrane v skladiščih res ni bilo, zato je župan Alan Bukovnik takrat še enkrat pokazal svojo dobrosrčnost in RK Radlje iz svojega žepa nakazal denar za 30 paketov hrane. Tega verjetno ne bi nikoli storil, če bi vedel, s kakšno bajno plačo se vsak mesec nagradi sekretarka območnega združenja Cvetka Razdevšek. Ženska, ki ima samo srednješolsko izobrazbo, si je namreč vsak mesec na svoj transakcijski račun nakazala več kot 2000 evrov plače, če pa k temu prištejemo še davke in prispevke, znesek preseže 3200 evrov. RK Radlje je tako samo za svojo uslužbenko porabil skoraj 40.000 evrov na leto. Ali, povedano drugače, skoraj polovico celotnega proračuna RK Radlje je šlo za plačo ene same zaposlene – sekretarke območnega združenja. Potem pa tako ali tako ni več presenetljivo, da so za prehranske pakete ali druge oblike pomoči ostale le drobtinice.

Poravnava z odpravnino

Cvetka Razdevšek je bila kot sekretarka območne organizacije zaposlena od leta 1972, februarja 2010 pa je odšla v pokoj. Toda ob njenem odhodu z območnega združenja so nastali zapleti pri izplačilu odpravnine, tudi na sedežu Rdečega križa Slovenije so namreč ugotovili nepravilnosti pri višini izplačanega osebnega dohodka. Kot smo izvedeli, pa zoper njo niso ukrepali, ampak so dosegli poravnavo, po kateri je dobila nižjo odpravnino. Toda škode ni mogoče popraviti: kot je pokazala revizija, si je sekretarka samo v letu 2009 nakazovala za 880 evrov previsoko plačo, leto pozneje pa je neupravičeni presežek dosegel celo 1804 evre na mesec. Prav nobene podlage ni bilo niti za to, da je njena plača ob letu 2009 poskočila za 42 odstotkov. Posledice previsokih plač pa bomo plačevali državljani, saj si je sekretarka skozi leta s tem na veliko dvigovala osnovo za pokojnino.

Bolje plačana kot župani

Dva tisočaka je mesečni prihodek, ki se ga ne bi sramoval domala nihče, niti veliko uglednejši možje, kot je sekretarka območnega združenja Rdečega križa, ne. Z njo ne bi mogli tekmovati niti župani občin Dravske doline: Franjo Golob, župan občine Vuzenica, je novembra lani prejel 3155 evrov bruto plače, kar pa je še vedno manj kot sekretarka pred dvema letoma. In prav ta župan poveljuje občini, ki s sofinanciranjem s štirimi drugimi skrbi, da lahko območno združenje RK Radlje ob Dravi sploh deluje. In da izplačevanje previsoke plače uslužbenki ni edina nepravilnost v RK Radlje, v omenjeni reviziji potrjuje še primer zdajšnje sekretarke Katje Račeve, ki je prevzela položaj po upokojitvi Razdevškove. Njena plača se je namreč v spornem obdobju (konec leta 2009) čez noč dvignila za 109 odstotkov. Od kod, vedo verjetno le odgovorni. Ko smo hoteli slišati razlage takšnih obračunov plač, smo na vratih našli listič: »Smo na sestanku na Ravnah.« 

Deli s prijatelji