ARHIVSKO GRADIVO

Eva Irgl bo ovadila zadnjega šefa slovenske Udbe

Objavljeno 28. maj 2014 18.51 | Posodobljeno 28. maj 2014 19.00 | Piše: STA, M. U.

Ivan Eržen naj bi bil zagrešil več kaznivih dejanj pri uničenju arhivskega gradiva SDV.

Eva Irgl.

LJUBLJANA – Poslanka SDS in pobudnica referenduma o arhivski noveli Eva Irgl je napovedala, da bo na vrhovno državno tožilstvo in upravo kriminalistične policije zoper zadnjega načelnika nekdanje Službe državne varnosti (SDV) Ivana Eržena vložila ovadbo zaradi suma vrste kaznivih dejanj pri uničenju arhivskega gradiva SDV. Kot je na novinarski konferenci dejala Irglova, je po njenem prepričanju treba preiskati tudi odgovornost drugih načelnikov centrov in oddelkov SDV. Spomnila je, da je minister za kulturo, ki zdaj opravlja tekoče posle, Uroš Grilc marca zoper neznanega storilca prijavil sum protipravnega uničenja arhivskega gradiva SDV.

Po njenih besedah gre pri Grilčevi prijavi »za evidentno zavajanje javnosti, saj so odgovorne osebe za uničenje arhivskega gradiva, sploh ko govorimo o zadnji etapi uničevanja gradiva v letu 1990, znane«. 

Množično uničevanje arhivskega gradiva se je zgodilo leta 1990

Irglova je pojasnila, da je Eržen marca 1990, torej mesec dni pred prvimi demokratičnimi volitvami, izdal obvezno navodilo, na podlagi katerega je bilo po znanih podatkih skupno uničeno okoli 80 odstotkov arhivskega gradiva SDV. Po besedah poslanke je uničevanje gradiva potekalo etapno – prvo uničevanje se je začelo že leta 1967, nato pa nadaljevalo v letu 1989. Ključno, množično uničevanje arhivskega gradiva pa se je zgodilo leta 1990, je poudarila Irglova. Po njenih besedah obstaja sum, da se je gradivo uničevalo tudi z namenom prikritja dokazov o vseh dejavnostih SDV kot formalne in dejanske naslednice Udbe, kar je bilo v prid kriminalnim dejavnostim, kršenju človekovih pravic in ohranjanju totalitarnega režima.

Arhivsko gradivo se je po mnenju Irglove uničevalo pod krinko reorganizacije SDV. »Obstaja tudi sum, da se je gradivo uničevalo celo v večjem obsegu, kot pa je bilo naročeno s sicer nezakonitim obveznim navodilom Ivana Eržena,« je še opozorila.

Odziv ministra Grilca

»Ko sem kot prva uradna oseba v Republiki Sloveniji marca letos takoj ob seznanitvi s podatki o uničenju arhivskega gradiva nekdanje Službe državne varnosti zaradi tega vložil kazensko ovadbo, je Eva Irgl to potezo oklicala za predstavo za javnost. Ko pa je sama kot dolgoletna političarka in poslanka SDS, stranke, ki je vmes dvakrat vodila vlado, za polpreteklo zgodovino pa ves ta čas izkazovala živo zanimanje, danes po vseh teh letih vložila ovadbo zoper konkretno osebo, je to znak iskrenih in resnih namenov,« se je v odzivu na očitek Irglove vprašal minister Grilc.

Deli s prijatelji