OPTIMISTIČNO

Eurostat: Konec recesije za območje evra

Objavljeno 04. september 2013 16.27 | Posodobljeno 04. september 2013 16.27 | Piše: STA, Mo. S.

Območje skupne valute se je iz recesije izvilo, Slovenija pa še vedno beleži upad.

LUXEMBOURG – Evropski statistični urad Eurostat je v drugi oceni danes potrdil, da se je bruto domači proizvod (BDP) na območju evra v drugem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja okrepil za 0,3 odstotka, kar pomeni, da se je območje skupne evropske valute izvilo iz recesije. Navzgor so popravili tudi oceno rasti v Evropski uniji (EU), kjer se je BDP okrepil za 0,4 odstotka.

Na letni ravni se je BDP po sezonsko prilagojenih podatkih v drugem letošnjem četrtletju znižal za 0,5 odstotka, v EU pa se ni spremenil. V prvem četrtletju se je BDP na območju skupne evropske valute na ravni trimesečja znižal za 0,2 odstotka, na letni ravni pa za odstotek. Unija je v prvih treh mesecih letošnjega leta na ravni četrtletja beležila 0,1-odstotni upad BDP, na letni ravni pa 0,7-odstotnega.

Kje rast in kje upad?

Med državami članicami, za katere so bili podatki dostopni, so največjo rast v drugem četrtletju na ravni trimesečja beležile Portugalska (+1,1 odstotka) ter Nemčija, Litva, Finska in Velika Britanija (vse +0,7 odstotka).

Največji upad so medtem zabeležili na Cipru (–1,4 odstotka), v Sloveniji (–0,3 odstotka), Italiji in na Nizozemskem (–0,2 odstotka). Na letni ravni je bil upad v Sloveniji 2,2-odstoten, prav tako eden največjih.

Potrošnja in izvoz

Potrošnja gospodinjstev se je v drugem četrtletju na ravni trimesečja tako na območju evra kot v EU okrepila za 0,2 odstotka, potem ko se je v prvem četrtletju na območju skupne evropske valute zmanjšala za 0,2 odstotka, v Uniji pa se ni spremenila. Izvoz se je v drugem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja na evrskem območju okrepil za 1,6 odstotka, v EU pa za 1,7 odstotka. V prvem četrtletju je bil upad enoodstoten oziroma 0,6-odstoten. Uvoz se je na območju evra povečal za 1,4 odstotka, v EU pa za 1,2 odstotka (v prvem četrtletju 1,1- oziroma 0,9-odstotni upad).

Eurostat ob tem navaja še podatke za ZDA, kjer se je BDP v drugem letošnjem četrtletju na ravni trimesečja okrepil za 0,6 odstotka (v prvem četrtletju za 0,3 odstotka), na letni ravni pa za 1,6 odstotka (v prvem četrtletju za 1,3 odstotka).

Deli s prijatelji