PSIHOLOŠKA MEJA

Euribor v minus, posojila bodo še cenejša

Objavljeno 21. april 2015 16.35 | Posodobljeno 21. april 2015 17.30 | Piše: STA, A. L.

Da je trimesečni euribor zdrsnil v negativno območje, je po mnenju ekonomista Credit Agricole Frederika Ducrozeta »pomemben psihološki signal, saj gre za referenčno obrestno mero, kar bo vplivalo na veliko produktov, ki jih ponujajo banke«.

Zasežena gotovina.

PARIZ – Trimesečni euribor, obrestna mera, po kateri si banke v območju evra med seboj posojajo denar in velja za referenčno pri odobravanju posojil gospodinjstvom in podjetjem, je po podatkih agencije Bloomberg danes prvič padel v negativno območje. Znašal je minus 0,001 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Euribor se že nekaj časa postopno znižuje, tudi zaradi številnih ukrepov Evropske centralne banke, ki je v boju proti šibki gospodarski rasti v območju evra in deflacijski spirali pred kratkim sprožila tudi obsežen program odkupovanja obveznic.

Da je trimesečni euribor zdrsnil v negativno območje, je po mnenju ekonomista Credit Agricole Frederika Ducrozeta »pomemben psihološki signal, saj gre za referenčno obrestno mero, kar bo vplivalo na veliko produktov, ki jih ponujajo banke«. Nižji euribor poceni obroke posojil.

Deli s prijatelji