POZIV

EU Sloveniji požegnala osnutek proračuna, a pod enim pogojem

Objavljeno 28. november 2014 14.50 | Posodobljeno 28. november 2014 14.51 | Piše: STA, A. K.

Tako kot nekaj drugih držav tudi Slovenijo pozivajo, naj ustrezno ukrepa za zagotovitev skladnosti svojega proračuna z evropskimi pravili.

Letos je nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (940 tisoč evrov).

BRUSELJ , LJUBLJANA – Osnutek proračunskega načrta Slovenije je pretežno skladen z evropskimi proračunskimi pravili, a država mora v sklopu nacionalnega proračunskega procesa ukrepati, da bo zagotovila skladnost s pravili, je ocenila Evropska komisija.

Napredek omejen

Ob tem komisija opozarja, da je napredek Slovenije pri izvajanju strukturnega dela fiskalnih priporočil v sklopu evropskega semestra omejen, in slovenske oblasti poziva k pospešitvi uresničevanja teh priporočil.

Slovenija v srednji skupini

Evropska komisija je pri ocenjevanju skladnosti proračunov evrskih članic unije s paktom o stabilnosti in rasti, ki opredeljuje evropska proračunska pravila, države razdelila v tri skupine: tiste s tveganji, pretežno skladne in skladne s pravili. V srednji skupini so poleg Slovenije še Estonija, Latvija in Finska.

Vse te države komisija poziva, naj v sklopu nacionalnih proračunskih procesov ustrezno ukrepajo za zagotovitev skladnosti svojih proračunov z evropskimi pravili.

Komisija je ocenila osnutke proračunskih načrtov 16 držav območja evra, torej vseh članic unije z evrom razen Cipra in Grčije, ki sta pod strogim nadzorom v sklopu izvajanja programa pomoči.

Vlada z oceno zadovoljna

Ministrstvo za finance pozdravlja ocene Evropske komisije, tako oceno je vlada tudi pričakovala. Zavedajo se težav in razumejo pozive komisije k hitrejšemu izvajanju strukturnih fiskalnih priporočil, za kar načrtujejo vrsto ukrepov.

»Vlada se zaveda, da določena neravnovesja, ugotovljena v okviru lanskega cikla, še niso v celoti odpravljena, saj je to dolgotrajen proces,« so poudarili in dodali, da ravno zato načrtuje vrsto ukrepov ter nadaljevanje politik, ki bodo usmerjene v njihovo zmanjševanje.

Deli s prijatelji