PREDLOG

EU: Oljčno olje v restavracijah nič več v odprtih steklenicah

Objavljeno 18. maj 2013 12.52 | Posodobljeno 18. maj 2013 12.54 | Piše: STA, A. L.

Več držav članic EU je prosilo Evropsko komisijo, naj razreši zadevo z odprtimi steklenicami, potrošniki namreč ne vedo, kaj je res v njih.

Malo ga je, vendar je vrhunsko. Foto: Shutterstock

BRUSELJ – Restavracijam v državah EU se obeta, da oljčno olje na mizah ne bo več smelo stati v odprtih steklenicah ali posodah. Evropska komisija namreč v predlogu, ki je namenjen zaščiti potrošnikov, določa, da mora biti to olje na mizah v posebej zaprtih posodah, ki se ne bodo mogle več napolniti. Ta predlog Evropske komisije, ki ga sicer čaka še nekaj zakonodajnih postopkov, naj bi začel veljati 1. januarja prihodnje leto, namenjen pa je temu, da bi potrošniki zagotovo vedeli, da je na mizi oljčno olje, kakršno je označeno na etiketi steklenice ali posode.

Nemčija kritizirala

Namen je zagotoviti kakovost in avtentičnost oljčnega olja, je dejal tiskovni predstavnik komisije Oliver Drewes in dodal, da bo s tem tudi izboljšana higiena. Nemčija je ta predlog že kritizirala, češ da bi tovrstna pravila vodila v večje količine odpadnih živil in embalaže, Evropska komisija pa pravi, da jo je več držav članic EU prosilo, naj razreši zadevo z odprtimi steklenicami, ni pa razkrila, za katere države je šlo.

Pri Italijanih in Portugalcih to že velja

Kot je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, je pobudo podprlo 15 držav članic: Slovenija, Italija, Španija, Grčija, Portugalska, Francija, Irska, Ciper, Slovaška, Poljska, Latvija, Litva, Češka, Romunija in Malta. Proti so Nemčija, Danska, Nizozemska, Bolgarija, Estonija, Luksemburg, Avstrija, Finska in Švedska. Vzdržane pa so Velika Britanija, Madžarska in Belgija. V Italiji in Portugalskem sicer ta prepoved že velja.

Ob tem se pojavljajo vprašanja, ali bi lahko prišlo do sprejetja podobnih pravil tudi za druge začimbe in prelive v restavracijah, na primer sol, kis in poper itd. Ob tem so predstavniki komisije zatrdili, da gre pri teh pravilih predvsem za oljčno olje, obstaja pa možnost, da bi se pravila razširila še na druga živila.

Deli s prijatelji