NA KOŽO

EU naj bi prosili 
za pomoč iz ESM

Objavljeno 13. september 2013 00.10 | Posodobljeno 13. september 2013 00.12 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Z zadolževanjem je podobno, kot ko se polulamo v hlače, najprej je še prijetno toplo.

Jadran Vatovec.

Če nemški Handelsblatt, ki je eden od verodostojnejših evropskih poslovnih časnikov, poroča, da je Evropska centralna banka (ECB) izrazila željo, naj Slovenija zaprosi za pomoč iz tako imenovanega stalnega evropskega mehanizma za zagotavljanje finančne stabilnosti (ESM), bi celo najnejevernejši Tomaži lahko doumeli, da je hudič res že odnesel šalo. Ko izrazi neko željo, se ECB namreč nikoli ne šali.

Kako pa naj si razlagamo sočasno zloveščo napoved, da bodo tudi finančni ministri držav članic EU na (današnjem) srečanju v Vilni prav posebno pozornost namenili finančnim zagatam Slovenije, med drugim »nenadavni« (nedavni in nenavadni) odločitvi naše vlade, češ da moramo davkoplačevalci omogočiti nadzorovano likvidacijo Probanke in Factor banke oziroma kriti morebitne večstomilijonske stroške zanjo, saj ti obe banki posojilo za svojo likvidacijo lahko najameta samo v primeru, če jima vlada prej za to izda državno poroštvo?

In kaj pomeni novica, da je šef evrske skupine Jeroen Dijsselbloem, ki je kot nizozemski finančni minister znan po tem, da zagovarja stroge in še strožje varčevalne ukrepe, našega ministra dr. Uroša Čuferja vnaprej obvestil, da pričakuje, da mu bo v Vilni pojasnil, kako v zadnjem času shajamo z angino pektoris slovenskega bančnega sistema? Tudi to za nas ne pomeni nič dobrega.

V redu, res je sicer, da bomo »šele« prihodnje leto spomladi potrebovali 1,5 milijarde evrov. Zaradi obveznosti, ki takrat zapadejo v izplačilo. Nekaj mesecev pozneje pa še 1,5 milijarde evrov. »Šele« prihodnje leto. Nam pa zato že letos (pred koncem leta) zapade v izplačilo »zgolj« za 300 milijonov evrov zakladnih menic. In kje bomo našli denar? No, ja, če smo ga pripravljeni napraskati skupaj za Probanko in Factor banko, ga bomo znali tudi za vračanje vseh v preteklosti najetih posojil ter izplačilo zapadlih obveznic in menic, a ne? Če ne bo šlo drugače, se bomo pač dodatno zadolžili. Ne smemo pa pozabiti, da je z zadolževanjem podobno kot takrat, ko se polulamo v hlače. Najprej je ... prijetno toplo, čez čas pa smo le še v zadregi. In ni nujno, da nam bo trojka prihodnje leto dovolila, da se – polulamo v hlače.

Deli s prijatelji