RAZPOLOŽENJE

EU gor, Slovenija dol

Objavljeno 30. januar 2012 15.38 | Posodobljeno 30. januar 2012 13.38 | Piše: A. L., STA

Po desetih mesecih so v EU in evroobmočju beležili rast gospodarskega razpoloženja. V Sloveniji pač ne.

Nižja ocena

BRUSELJ – Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je januarja prvič po marcu lani nekoliko izboljšalo. Vrednost kazalnika gospodarskega razpoloženja (ESI) se je v območju evra zvišala za 0,6 točke, na 93,4 točke, v EU pa za 1,2 točke, na 92,8 točke. V Sloveniji se je kazalnik znižal, in sicer za 2,6 točke, na 92,9 točke.

Rast prvič po desetih mesecih

Vrednost kazalnika ESI, ki opisuje splošno gospodarsko dejavnost, se je v območju s skupno evropsko valuto in EU januarja zvišala prvič po desetih mesecih. Evropska komisija rast pripisuje zlasti izboljšanju razpoloženja na področju storitev, v manjši meri pa izboljšanju razpoloženja med potrošniki in v gradbeništvu.

Trgovina na drobno izjema

V območju evra se je razpoloženje najbolj izboljšalo na področju storitev (+dve točki, na –0,6 točke), povečalo pa se je še zaupanje med potrošniki (+0,6 točke, na –20,7 točke) in zaupanje na področju gradbeništva (+0,6 točke, na –28,3 točke). V predelovalni industriji se vrednost kazalnika ESI januarja ni spremenila (–7,2 točke), na področju trgovine na drobno pa se je zmanjšala (–3,3 točke, na –15,5 točke).

V sedemindvajseterici se je vrednost kazalnika ESI zvišala na področju storitev (+2,9 točke, na –3,2 točke), med potrošniki (+1,3 točke, na –20,8 točke), v gradbeništvu (+1,2 točke, na –30,7 točke) in v predelovalni industriji (+0,4 točke, na –7,3 točke). Razpoloženje se je tako poslabšalo le v trgovini na drobno (–2,7 točke, na –14 točk).

Gospodarsko razpoloženje se je najbolj izboljšalo v Nemčiji

Med največjimi članicami območja evra se je kazalnik ESI najbolj zvišal v Nemčiji (+2,3 točke) in Španiji (+1,8 točke), znižal pa se je v Franciji (–2,1 točke), Italiji (–1,1 točke) in na Nizozemskem (–ena točka). Med velikimi članicami EU, ki nimajo evra, so največje zvišanje kazalnika zabeležili v Veliki Britaniji (+pet točk) in na Poljskem (+2,7 točke). Kazalnik je nad dolgoročnim povprečjem le v Nemčiji.

V minus vlečejo zaupanje med potrošniki in trgovina na drobno

V Sloveniji se je vrednost kazalca ESI medtem januarja znižala za 2,6 točke, na 92,9 točke. Največji zdrs je bil na področju zaupanja med potrošniki (–5,8 točkem, na –24,3 točke) in na področju zaupanja v trgovini na drobno (–4,9 točke, na sedem točk). Poslabšalo se je tudi razpoloženje na področju storitev (–2,4 točke, na –8,1 točke). Kazalnik ESI pa se je zvišal v predelovalni industriji (+1,4 točke, na –0,8 točke) in v gradbeništvu (+0,9 točke, na –37,7 točke).

Vrednost kazalnika poslovne klime (BCI), ki temelji na izidih ankete o stanju in pričakovanjih v industrijskem sektorju, se je v območju evra januarja zvišala že drugič zapored. Decembra je bila pri –0,32 točke, januarja pa pri –0,21 točke. Rast kazalnika BCI odraža optimizem menedžerjev glede proizvodnje v preteklih mesecih in naročil iz tujine. Pričakovanja menedžerjev glede proizvodnje v prihodnje ostajajo praktično nespremenjena.

Deli s prijatelji