SLOVO

Ervin, zlati fant, v preranem grobu

Objavljeno 28. marec 2015 20.21 | Posodobljeno 28. marec 2015 20.29 | Piše: Mojca Marot

V Celju pokopali Ervina Palavrića, ki je umrl v prometni nesreči na materinski dan.

Ervin je bil zlat otrok. Foto: Facebook

CELJE – Včeraj popoldne so se na celjskem mestnem pokopališču svojci in številni prijatelji še zadnjič poslovili od Ervina Palavrića, ki je v torek zjutraj umrl prometni nesreči v Vrholah pri Slovenskih Konjicah. Življenje je izgubil tudi njegov prijatelj Marko Rakić, ki naj bi sedel za volanom svojega črnega VW lupa. 
V nesreči je bil hudo poškodovan Nejc Senica, ki so ga reševalci prepeljali na zdravljenje v mariborski univerzitetni klinični center, kjer so se v prvih urah po nesreči zdravniki borili za njegovo življenje. Po naših neuradnih podatkih naj bi se mu zdravstveno stanje izboljšalo in naj bi že bil zunaj smrtne nevarnosti.

Pospešili v smrt

Vsi trije mladi fantje iz Celja, stari 19 in 20 let, zelo dobri prijatelji, so se pogosto družili. Še dan prej, v ponedeljek popoldne, naj bi bili skupaj na pikniku, zatem naj bi se odpeljali še v Maribor, od koder so se vračali proti domu šele v zgodnjih jutranjih urah. Kot je po nesreči povedal Miran Šadl, tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave, so z zbiranjem obvestil in ogledom kraja dogodka ugotovili, da naj bi voznika črnega VW lupa v Vrholah, kjer mnogi radi pritisnejo na plin, posledično pa so zato na tem odseku pogostejše prometne nesreče, ustavljali prometni policisti iz Slovenske Bistrice, ki so opravljali redno kontrolo. A voznik na njihov znak ni imel namena ustaviti. Še več, misleč, da se bodo policisti zato najverjetneje pognali za njim v lov, čeprav tega namena niso imeli, saj naj jim tega ne bi dopuščala marica, s katero so opravljali kontrolo, še pospešil hitrost proti Slovenskim Konjicam. Po slabih 500 metrih vožnje, tik preden je po klancu navzdol z vozilom pripeljal v desni, oster, nepregledni ovinek, je zapeljal na desni rob vozišča, nato pa sunkovito odvil volan v levo, zaradi česar ga je v ovinku zaneslo, da je zapeljal prek sredinske črte v trenutku, ko mu je s tovornim vozilom nasproti pravilno pripeljal 49-letni Ljubljančan, ki kljub umikanju na skrajni desni rob najhujšega ni mogel preprečiti. Posledice prometne nesreče so bile strahovite, za Ervina in Marka pa so bile poškodbe usodne.

Ervin, ki naj bi sedel v vozilu za Markom, ima še mlajšo sestrico, 20 let bi dopolnil šele 11. oktobra. Kot pravijo njegovi prijatelji, bi ga zagotovo proslavil. A zdaj za to ne bo imel več priložnosti, saj ga je v cvetu mladosti, ko je bil poln načrtov za prihodnost, doletela nepričakovana nesreča, ki je nihče od njegovih najbližjih niti v sanjah ni pričakoval.

Na materinski dan

»Sekunda je bila dovolj, da se je vse sesulo v prah. Si predstavljate, kako je bilo pri srcu njegovi mamici, ki je izgubila sina ravno na materinski dan, ko bi od njega skoraj zagotovo dobila kakšno rožico, saj je bil vedno zelo pozoren. Bil je zlat otrok, sploh vam ne morem opisati, kakšen sonček je bil. Takih otrok danes skoraj ne najdeš in ni bilo človeka, ki mu Ervin ne bi želel pomagati, če je le lahko,« nam je povedala njegova sorodnica. 
Morda se je tudi zato odločil za šolanje na celjski srednji zdravstveni šoli, da je zdaj lahko kot negovalec pomagal starejšim v Domu ob Savinji v Celju, kjer se je njegovo pripravništvo že bližalo koncu. Kot so nam še zaupali njegovi najbližji, si je zelo želel v tujino, kjer bi se zanj prav gotovo našlo kakšno delo, ki bi bilo tudi bolje plačano kot pri nas. A zdaj za to ne bo imel več priložnosti. Sorodniki želijo le, da tudi tam, kjer bo zdaj, najde svoj mir.

Sam skrbel za mamo in sestro

Ervin Palavrić je prvi, ki so ga na celjskem mestnem pokopališču pokopali po muslimanskem obredu, doslej za to niso imeli uradnega dovoljenja. Njegova smrt je sicer za družino že tretja velika nesreča v zadnjih nekaj mesecih. Najprej je Ervinu umrl dedek, ki mu je bil kot drugi oče, zatem je hudo zbolela še njegova mamica, zaradi česar se je k njej preselila tudi njena sestra, Ervinova teta, da bi ji pomagala pri vsakdanjih opravilih. Zdaj je vse povsem zasenčila tragična nesreča, ki je njegovi najbližji verjetno še dolgo ne bodo preboleli.

Z izgubo sina se sooča tudi mama Marka Radića, k zadnjemu počitku naj bi ga pospremili v ponedeljek. Najverjetneje bo njegov grob v Rogaški Slatini, kjer naj bi že bila pokopana tudi Markova stara mama in stari oče. Njegova mamica je toliko bolj obupana zato, ker je bil ravno Marko tisti, ki je preživljal tako njo kot še mlajšo sestrico, ki se še vedno šola. Sama je namreč brez službe. Z Markovim očetom naj bi se razšla, sin in hčerka pa sta se odločila, da ostaneta z njo. »Občasno je dobila kakšno priložnostno delo, a dejansko je bil Marko tisti, ki je poleg tega, da se je še šolal, tudi delal, da so lahko preživeli. In zdaj, ko ga ni več, sploh ne ve, kako naprej,« nam je zaupala znanka družine.

 

Deli s prijatelji