RAZDOR

Erjavec (znova) izsiljuje svoje in išče novo koalicijo

Objavljeno 19. julij 2012 14.35 | Posodobljeno 19. julij 2012 15.55 | Piše: T. L., STA

Predsednik stranke DeSUS napoveduje, da v soboto ne bomo imeli več vlade s polnimi pooblastili.

LJUBLJANA – Pred petkovim odločanjem državnega zbora o vnosu fiskalnega pravila v ustavo so vse glasnejša ugibanja o tem, ali bo premier Janez Janša na to odločitev vezal zaupnico. O tem naj bi sicer danes govoril tudi izvršilni odbor SDS. V zakulisju pa očitno že potekajo tudi pogovori o novi koaliciji, pri čemer predsednik DeSUS že postavlja zahteve svoje stranke.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je pred sejo vlade v izjavi za nekatere medije dejal, da bo po njegovem mnenju Janša res vezal zaupnico na glasovanje o fiskalnem pravilu, ki med poslanci za zdaj ne uživa potrebne dvotretjinske večine. To bi po Erjavčevih besedah pomenilo, da »v soboto ne bomo imeli več vlade s polnimi pooblastili, ampak bo to vlada, ki opravlja tekoče posle«, kar pa Erjavec označuje za »uvod v politično krizo«.

V iskanju nove koalicije

Rešitev zanjo vidi v oblikovanju nove koalicije. Pri tem ima DeSUS nekatere zahteve, to je, da se odpravi znižanje pokojnin 26.000 upokojencem, ki jih je uzakonil zakon o uravnoteženju javnih financ. Tudi pri regresu, ki ga upokojenci s pokojnino, višjo od 622 evrov, niso dobili, bi bilo treba pogledati, ali je ta meja prava, je dejal Erjavec. Tretja zahteva pa je, da KAD ostane neodvisen in skrbi za stabilnost pokojninske blagajne. »Pod temi pogoji je DeSUS pripravljen razmisliti o kakšni drugi koaliciji,« je sklenil Erjavec.

O tem, kakšna naj bi bila ta koalicija, sicer pravi, da »prav gotovo ne taka kot v tem trenutku, ker če pride do nezaupnice in vlada pade, potem menim, da se je ta koalicija izčrpala, da nima več moči, da bi se spopadla s krizo«, je med drugim povedal predsednik DeSUS.

Erjavec se pogovarja v zakulisju

Na vprašanja o tem, ali se res že dogajajo dogovori o oblikovanju koalicije in če drži, da naj bi se v sredo dobili tudi s SD, je Erjavec dejal, da so imeli s SD le »kavarniški pogovor« in da se pogovori dogajajo »v zakulisju«, zato tega ne želi komentirati. Dodaja pa, da je treba poiskati rešitev, ki bi bila najboljša za Slovenijo. Predčasne volitve po njegovem mnenju to niso. »Mislim, da je zadosti potenciala v slovenskem političnem prostoru, da oblikujemo koalicijo, ki bi omogočala spopad s krizo,« ocenjuje. Na vprašanje, kdo bi bil mandatar take nove koalicije, pa pravi, da je o tem preuranjeno govoriti.

Opozicija zanika pogovore o novi koaliciji

V opozicijskih Pozitivni Sloveniji in SD zanikajo, da bi že potekali pogovori o morebitni novi koaliciji, če bi premier Janša na fiskalno pravilo vezal zaupnico in ta ne bi bila izglasovana. Sicer pa je malo možnosti, da bi poslanci obeh opozicijskih strank podprli vnos fiskalnega pravila v ustavo. Jani Möderndorfer (PS) pravi, da ne ve nič o tem, da naj bi se oblikovala nova koalicija in da tudi ni bilo nobenih pogovorov na to temo. »Mi smo enkrat že sestavljali koalicijo in takrat smo si nabrali izkušnje. Čas je za premislek. Počakati moramo, kaj predsednik vlade res želi.«

Če bo na glasovanje o fiskalnem pravilu vezana zaupnica, verjetno nihče iz SD, tudi tisti poslanci, ki so pravilo do zdaj podpirali, ne bodo glasovali zanj, pravi Igor Lukšič (SD). Tako glasovanje bi namreč po njegovih besedah pomenilo odločanje o podpori vladi. 

Če bo premier Janša na fiskalno pravilo vezal zaupnico in ta ne bo izglasovana, je odprtih kar nekaj možnosti, pravi Janko Veber (SD). Kot pravi, je mogoče oblikovati tudi novo vlado, a le z dovolj veliko podporo parlamentarnih strank. Veber sicer pravi, da pogovorov o morebitni levosredinski koaliciji ni oziroma zanje ne ve.

Žerjav: Nezaupnica vladi pomeni katastrofo za Slovenijo

Če Janša zaupnice v petek ne dobi, so poleg rekonstrukcije vlade možnost tudi nove predčasne volitve. Te se v nasprotju z Erjavcem predsedniku SLS Radovanu Žerjavu zdijo bolj verjetne. »V tem primeru potem drvimo proti predčasnim volitvam. Jaz druge rešitve ne vidim. Edino, če bo kdo kaj predlagal z druge strani,« je dejal Žerjav. Tak razplet pa bi bil po njegovem mnenju katastrofa, »ker vemo, kaj se bo dogajalo jeseni«.

Pred petkovim odločanjem državnega zbora o zlatem pravilu je Janša sicer za nocoj sklical še sestanek predsednikov in vodij poslanskih skupin parlamentarnih strank ter poslancev narodnih skupnosti. O odločitvi glede napovedi zaupnice pa naj bi pozneje razpravljal tudi izvršilni odbor SDS.

Za mandatarja ne bi več predlagal Janše

Na vprašanje, ali je realno, da bi koalicija v primeru nezaupnice za mandatarja spet predlagala Janšo ali koga drugega, da se izogne predčasnim volitvam, Žerjav odgovarja, da bi bila to »zafrkancija«.

Odločitev o tem, ali bo šel po zaupnico, je po Žerjavovih besedah predvsem Janševa osebna odločitev. Razlogi, ki bi predsednika vlade vodili k temu, da gre po zaupnico, pa so nekateri projekti, ki jih je vlada načrtovala in očitno ne bodo sprejeti, nekateri tudi nerazumno, meni Žerjav. Fiskalno pravilo bi bilo po njegovih navedbah pozitivno zaradi mednarodnih finančnih trgov, zato je za gospodarstvo in državo škoda, da nima zadostne podpore.

Pri morebitni napovedi odločanja o zaupnici gre po Žerjavovem mnenju »predvsem za odgovornost vsakega posameznika, vsake politične stranke in ne nazadnje vsakega poslanca, ki bo v danem trenutku pritisnil na tipko da ali ne«. Žerjav tako od tistih, ki bodo glasovali, pričakuje, da bodo dobro razmislili predvsem o fiskalnem pravilu. O državnem premoženjskem holdingu pa pravi, da je to predlog za reševanje bank, kar pa je tudi pomemben signal za mednarodne finančne trge.

V NSi so pripravljeni na vse

Tudi predsednica NSi Ljudmila Novak poudarja, da je glavna odločitev glede napovedi odločanja o zaupnici pri predsedniku vlade. Na vprašanje, ali jim je Janša že povedal, ali bo to storil, odgovarja, da je povedal, da o tem razmišlja, saj so stvari resne in vlada ne more prevzemati odgovornosti, če ni širšega razumevanja in podpore za reševanje problemov. V NSi so, kot pravi, pripravljeni na vse. Na vprašanje, ali je bolj verjetna nova koalicija ali predčasne volitve, odgovarja, da je mogoče vse, vendar NSi v kakšno drugo koalicijo zagotovo ne bo šla. Novakova se sprašuje, »ali vsi tisti, ki so nekoč že vodili vlado, lahko izpeljejo Slovenijo iz tega položaja«. Po njenih besedah namreč ti tudi zdaj ravnajo destruktivno in nerazumevajoče, tako da ne vidi »voditeljev, ki bi imeli tako moč, da bi lahko Slovenijo dejansko popeljali na drugo pot«.

Deli s prijatelji