ARBITRAŽA

Erjavec zažugal Hrvatom. Si bodo zdaj premislili?

Objavljeno 20. julij 2017 23.04 | Posodobljeno 20. julij 2017 23.04 | Piše: STA, Mo. S.

Zunanji minister meni, da država, ki namenoma krši mednarodni pravni red, ne izpolnjuje pogojev, da bi postala del schengenskega prostora.

Karl Erjavec bo pisal v Bruselj.

LJUBLJANA – Zunanji minister Karl Erjavec je po srečanju koalicije in vlade zadovoljen glede enotnosti pri uresničevanju arbitražne sodbe in ukrepanju po kršitvah Hrvaške. Po njegovem mnenju se je danes tudi potrdilo, da ima podporo premierja Mira Cerarja. Pismo Evropski komisiji o kršitvah sosede pa bo poslal, ko ga bo Cerar proučil in potrdil, je napovedal.

Erjavec pričakuje, da mu bo premier v naslednjih dneh dal pooblastilo, da pošlje pismo podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu, ki pa je že napisano. Pojasnil je, da bi Evropski komisiji lahko pisal v okviru svojih pristojnosti, »a ne bi želel, da bi v javnosti izpadlo, kot da ravna enostransko in kot da nimajo skupne zunanje politike«. Zato bo pismo podpisal in poslal tedaj, ko ga bo premier proučil in potrdil, da je to njihova skupna politika do Hrvaške in do Bruslja, je povedal Erjavec, ki upa, da bo to v prihodnjih dneh.

Vdirajo v schengensko območje

Sicer pa je poudaril, da ima vlada glede vprašanja arbitraže ves čas enotno politiko. »Mi ne moremo dopustiti, da Hrvaška krši arbitražno odločbo, zlasti v tistem delu, ki nanaša na morje, kjer je meja dokončno določena,« je poudaril. Erjavec je sicer danes premierju predstavil predlog, da bi Evropsko komisijo obvestil o tem, kakšna je situacija po izdaji arbitražne odločbe.

Kot je pojasnil, jih moti predvsem to, »da Hrvaška ves čas pravi, da se je treba vzdržati enostranskih dejanj, v resnici pa lahko ugotovimo, če pogledamo poročilo policije, da se hrvaška stran ne vzdržuje enostranskih dejanj. Na morju je meja določena, njihova plovila pa ves čas vdirajo v slovenski morski prostor, tudi v schengensko območje«, je opozoril. S tem ko Hrvaška krši schengenski prostor, pa po besedah Erjavca krši tudi pravni red EU. Tako po njegovem mnenju tudi ne izpolnjuje pogojev za vstop v schengensko območje. »Moje mnenje je, da dokler ne spoštuje schengna na območju Slovenije, to pomeni, da ne spoštuje pravnega reda Evropske unije. Mislim, da država, ki namenoma krši mednarodni pravni red in pravni red EU, že sama po sebi ne izpolnjuje pogojev, da bi postala del schengna,« je povedal.

Deli s prijatelji