IZPOVED

Erjavec z dolgim nosom: Hrvaška me je izigrala

Objavljeno 19. april 2014 17.29 | Posodobljeno 19. april 2014 17.30 | Piše: STA, Mo. S.

Zunanji minister Karl Erjavec je spregovoril za hrvaški medij o memorandumu in arbitraži.

Pusićeva in Erjavec, zunanja ministra Hrvaške in Slovenije.

LJUBLJANA, ZAGREB – Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je v obsežnem pogovoru za današnji Novi list povedal, da se počuti izigranega od hrvaške strani po podpisu memoranduma o reševanju spora o Ljubljanski banki.

Dodal je, da pri podpisu memoranduma v Mokricah ni bilo vse odvisno od hrvaške zunanje ministrice, temveč tudi od hrvaškega premierja Zorana Milanovića. Ko sta predsednika vlad podpisala memorandum v Mokricah, je Slovenija ratificirala hrvaško pristopno pogodbo, na Hrvaškem pa so se kljub temu nadaljevali postopki proti slovenskim bankam na sodiščih.

O intimni želji Pusićeve

»Ne želim reči, da je ravno ministrica Vesna Pusić odgovorna za to. Če bi šlo samo za njo, sem prepričan, da si ona želi odnose, kot bi morali biti. Mislim, da si je ona intimno želela takšno rešitev, za kakršno smo se dogovorili. Sicer pa razumem tudi, da ima politika širšo dimenzijo in da ni vse odvisno od zunanje ministrice,« je izjavil.

Dejal je še, da si je vedno prizadeval za čim boljše odnose med državama, a so se ti ohladili, ko sta državi vsaka na svoj način interpretirali memorandum. Ponovil je, da slovenska stran ne bi nikoli podpisala memoranduma, če bi vedela, da bodo hrvaška sodišča ustavila postopke proti slovenskim bankam zgolj začasno.

»Prijatelji se ne pogovarjajo na tak način«

»Moram priznati, da sem osebno prizadet nad dejstvom, da ministrica Pusićeva trdi, da je bilo ves čas jasno, da bodo postopki ustavljeni za leto oziroma dve,« je povedal. Po lanskem srečanju s Pusićevo v Zagrebu mu je ostal grenak priokus, ker ni dobil odgovora na številna vprašanja glede memoranduma, ki ga Zagreb ne priznava kot mednarodno pogodbo. »Prijatelji se ne pogovarjajo na tak način,« je dejal in potrdil, da zaradi tega takrat ni ostal na kosilu s Pusićevo.


Ne trojka, težava je dvojka

Na vprašanje o preteči politični krizi v Sloveniji je Erjavec dejal, da se boji, da je Slovenija pred novimi predčasnimi volitvami. »Menim, da bo Zoran Janković na kongresu premagal Alenko Bratušek. On je ustanovitelj te stranke,« je povedal in dodal, da državi grozi velika politična kriza. »Spet gremo na volitve, in to v času, ko smo sanirali bančni sistem, ko smo preprečili prihod trojke, ko so obresti na slovenski dolg padle in ko ponovno beležimo gospodarsko rast.«

Poudaril je, da se novi vladi, če jo bo morda oblikoval Janez Janša, ne bo pridružil, podobno pa bi po njegovem ravnale tudi nekatere druge stranke. »Lahko rečem, da Slovenija nima težav s trojko, ampak z dvojko: z Janezom Janšo in Zoranom Jankovićem,« je še dodal.

O dostopu do odprtega morja

Povedal je tudi, da spoštuje odločitev svoje hrvaške kolegice o zavrnitvi slovenskega predloga za javno ustno obravnavo pred arbitražnim sodiščem, ki bo odločalo o meji med državama.

Potrdil je, da bo Slovenija spoštovala vsako odločitev arbitražnega sodišča ne glede na izjave predsednika SDS Janeza Janše, da arbitražno sodišče ne bo opravilo svoje naloge, če ne bo določilo povezave Slovenije z odprtim morjem. »Ne verjamem, da bomo prišli v situacijo, da bomo morali zavrniti odločitev arbitražnega sodišča,« je izpostavil. »Slovenija je v svoji zgodovini vedno imela pristop do odprtega morja in ni pravično, da bi ga izgubila zaradi razpada bivše države,« še meni.

Deli s prijatelji