REZI

Erjavec vladi: Zunanje ministrstvo lahko kar zaprete

Objavljeno 23. maj 2013 13.41 | Posodobljeno 23. maj 2013 13.41 | Piše: STA, T. L.

Po predlogu za rebalans proračuna je v resorju ministra Erjavca predvideno 20-odstotno zmanjšanje sredstev, rezi tudi v izobraževanju.

LJUBLJANA – Ministrstva so v sredo zvečer prejela predlog za rebalans proračuna. Rezi so očitno veliki – v resorju zunanjega ministra Karla Erjavca je predvideno 20-odstotno zmanjšanje sredstev, minister za izobraževanje Jernej Pikalo pa je posvaril, da se s takim predlogom posegu v standarde in normative ne bo mogoče izogniti.

Erjavec: Varčevati je treba tam, kjer je to mogoče

Če se bo 20-odstotno zmanjšanje proračunskih sredstev za zunanje ministrstvo res zgodilo, lahko ministrstvo kar zaprejo, je pred sejo vlade povedal Erjavec. Na vprašanje, ali misli s tem tudi na diplomatska predstavništva, pa je odgovoril, da »tudi to ne pomaga«. Kot je dejal Erjavec, bodo o tem danes razpravljali na seji vlade, dogovorjeno zmanjšanje sredstev pa da bo verjetno malce manjše.

Zunanji minister se, kot je poudaril, sicer zaveda, da je treba varčevati, a je treba to storiti tam, kjer je mogoče. Opozoril je, da ima ministrstvo za zunanje zadeve majhen proračun, po njegovih besedah okoli 84 milijonov evrov, z rebalansom pa naj bi se ta znesek znižal na 66 milijonov evrov, kar pa da je premalo za delovanje ministrstva.

Pikalo: Če obvelja predlog, se obetajo posegi v normative in standarde

»Moramo se odločiti, ali zapremo vrata in nimamo več ministrstva za zunanje zadeve ali pa bomo našli kompromisno rešitev,« je bil odločen Erjavec. Tudi Pikalo je bil oster. Če bo obveljal predlog rezov v proračun tega resorja, se po njegovih ocenah ne bodo mogli izogniti posegom v normative in standarde. To je po njegovih besedah izjemno slabo sporočilo otrokom in »vsem nam, ki želimo razvojni in raziskovalni preboj države«.

O konkretnih številkah rebalansa Pikalo sicer ni govoril, saj po njegovih besedah še niso dokončne. »A kot je zdaj videti, položaj ni dober,« je bil jasen. Če bo tak predlog obveljal, bo to po Pikalovih besedah zelo slabo za kakovost bodočega dela. Pritrdil je tudi, da bi z rebalansom levji delež prihrankov našli na področju šolstva. »Izjemno slabo bi bilo, da v tem času, ko najbolj potrebujemo kakovost, to znižujemo v osnovnem, srednjem in visokem šolstvu,« je dejal Pikalo.

O znižanju pokojnin se Desus sploh ne bo pogovarjal

Erjavec je sicer novinarjem tudi ponovil, da Desus ne bo pristal na znižanje pokojnin in da se o tem sploh ne bodo pogovarjali.

Vlada je prejšnji teden sklenila, da najpozneje do 15. julija sprejme rebalans, do takrat pa je prevzemanje obveznosti v breme proračuna omejeno. Medtem je državni zbor ta teden že sprejel paket zakonodaje za uresničitev dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja, s katerim se bodo plače 155.000 javnih uslužbencev znižale od pol odstotka do blizu pet odstotkov. Dodatne proračunske prihodke pa si vlada obeta od zvišanja davka na dodano vrednost.

Proračunski primanjkljaj je v samo prvih štirih mesecih letos dosegel že 962 milijonov evrov, medtem ko je za vse leto predviden v višini ene milijarde evrov. V prvih štirih mesecih je tako ta 'cilj' skoraj že dosežen.
 

Deli s prijatelji