KAM PA ODHAJA?

Erjavec: Verjemite, kmalu se bom vrnil

Objavljeno 25. avgust 2015 18.31 | Posodobljeno 25. avgust 2015 18.30 | Piše: STA, Mo. S.

Zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da bo vlada svoj mandat končala.

Karl Erjavec ostaja zunanji minister.

LJUBLJANA – Predsednik Desusa in minister Karl Erjavec je prepričan, da bo vlada končala mandat. Za politično stabilnost sta po njegovem mnenju pomembna zlasti SMC in Desus, ki v DZ zagotavljata 46 glasov. Čeprav napoveduje vročo razpravo pri zapiranju proračuna, pa ne vidi nevarnosti, da bi zaradi tega prišlo do kakšne nestabilnosti.

S proračunskim razrezom za prihodnji dve leti, ki ga je vlada sprejela julija, je Erjavec kot predsednik Desusa zadovoljen, ker je zagotovilo za regres za upokojence za prihodnje leto enako kot letos – prejeli ga bodo tisti s pokojnino do 750 evrov – in ker so prihodnje leto zagotovljena sredstva za usklajevanje pokojnin zaradi lanske gospodarske rasti. »Tukaj se koalicijska pogodba spoštuje in moram reči, da sem zadovoljen,« je dejal.

Skrbi ga za ministrstvo za kulturo

Kot zunanji minister pa Erjavec pravi, da so nezadovoljni vsi ministri, ker morajo javnofinančni primanjkljaj še dodatno znižati. »To zahteva blazne napore pri vsakem od ministrov,« je dejal. Ob tem je spomnil na po njegovih besedah najdaljšo sejo vlade ob obravnavi proračunskega razreza. »Ko bodo znane konkretne številke in ko bodo ministri konkretno videli, kaj to pomeni za njihovo delo, se pa bojim, da bomo zopet imeli nočno sejo vlade, da bomo ta proračun zaprli,« je dejal.

Sam je nekoliko zaskrbljen za nekatera ministrstva, denimo za kulturno ministrstvo, ki sodi v kvoto Desusa. Prav tako ne ve, kako se bo izšlo na področju notranjih zadev, zlasti z vidika begunske problematike, skrbi pa ga tudi področje infrastrukture. »Nekaj problemov bo, zaradi tega bo ta razprava zelo vroča, na koncu bomo imeli vsi ministri dolge nosove, ker so pač naša pričakovanja večja, ampak to bo treba zdržati,« je dejal. Ne vidi pa nevarnosti, da bi zaradi tega prišlo do nestabilnosti.

Če SD odide, vlada ostaja ...

To, da SD ni več potreben v vladi za zagotavljanje večinskih 46 glasov v DZ, po Erjavčevem mnenju ne vpliva na razmerja znotraj koalicije. Kot je dejal, je interes vsake vlade, da je čim močnejša in da ima čim več partnerjev, ki sledijo koalicijski pogodbi. »Zadovoljen bi bil, če bi bil še kakšen partner več v vladi,« je dodal. Po njegovem mnenju je razlika v tem, da sta vladni Desus in SMC odgovorna za stabilnost države, saj skupaj zagotavljata 46 poslanskih glasov. Če kateri od njiju odpove, nosi odgovornost za nestabilnost in za novo politično krizo, »če gre iz vlade SD, pa ni politične krize, vlada je še zmeraj tukaj«, je pojasnil Erjavec. Toda ob tem dodaja, da v vladi vendarle nujno potrebujejo tudi SD. Z njimi so si, kot je pojasnil, po programu zelo blizu, s tem da Desus posveča posebno skrb starejšim. »Tako da jaz tega ne vidim kot tekmo. Se mi pa zdi, da SD to vidi kot tekmo,« je dejal.

Erjavec sicer napoveduje, da bo vlada končala štiriletni mandat. Pri tem je po njegovem mnenju ključno, da se spoštuje koalicijska pogodba, glede predsednika vlade Mira Cerarja pa je ključno to, da bo obvladoval svojo stranko. »Vidim, da je gospodarska rast prisotna, javnofinančni primanjkljaj znižujemo, brezposelnost se polagoma znižuje. Ob takšnih kazalcih ne vidim razlogov, da bi predčasno zaključili mandat, čeprav so nekateri napovedali že ob razglasitvi volilnih rezultatov, da ta vlada ne bo zdržala več kot eno leto in da bodo kmalu predčasne volitve.«

Pravi, da se bo kmalu vrnil

V Desusu Erjavec, kot zatrjuje, kljub padcu v javnomnenjskih anketah uživa polno podporo, kar so mu po njegovih besedah zaupniki v stranki potrdili tudi na ponedeljkovem srečanju. Tudi na seji izvršnega odbora, ki so jo imeli takoj po izbruhu afere zaradi domnevnih prisluhov v zvezi s postopkom na arbitražnem sodišču, so ga strankarski kolegi podprli. »Druge zadeve, ki se mi nalagajo, so pa del igre, ali bo uspelo zrušiti ministra za zunanje zadeve ali ne,« je dejal. Po tako močnem napadu je, kot pravi, v javnomnenjskih anketah pričakoval še slabše rezultate. »Ankete kažejo, da ima stranka svojo bazo, ima stabilnost. Kar se pa mene tiče: v teh 10 letih sem že velikokrat zletel s teh anket, ampak verjemite, kmalu se bom vrnil,« je še napovedal.

Deli s prijatelji