LB

Erjavec v petek s kolegico Pusićevo

Objavljeno 03. julij 2013 13.40 | Posodobljeno 03. julij 2013 13.40 | Piše: STA, A. L.

Državi sta se v memorandumu zavezali, da bodo do celovite rešitve vprašanja mirovali vsi sodni postopki, ki so bili v zvezi s tem začeti pred hrvaškimi sodišči.

Karl Erjavec v Bruslju.

LJUBLJANA, ZAGREB – Zunanji minister Karl Erjavec je danes na zasedanju odbora državnega zbora za zunanjo politiko napovedal, da se bo v petek v Sloveniji sestal s hrvaško kolegico Vesno Pusić in finančnima strokovnjakoma Zdravkom Rogićem in Francetom Arharjem na temo uresničevanja memoranduma o reševanju vprašanja Ljubljanske banke (LB).

Reševanje spora v okviru nasledstvenega sporazuma

Govorili bodo o skupnem pismu Banki za mednarodne poravnave v Baslu (BIS) in ostalim državam naslednicam nekdanje SFRJ, je povedal v odgovoru na poslansko vprašanje. Kot so nato sporočili z zunanjega ministrstva, bo srečanje potekalo na Gradu Strmol na Gorenjskem, po pogovorih pa sta predvideni izjavi za javnost obeh ministrov. Slovenija in Hrvaška sta se v memorandumu, ki sta ga 11. marca na Mokricah podpisala tedanji slovenski premier Janez Janša in hrvaški premier Zoran Milanović, zavezali, da bosta problematiko LB na Hrvaškem reševali v okviru nasledstvenega sporazuma in ne v sodnih postopkih.

Na podlagi memoranduma sta se ministra Erjavec in Pusićeva dogovorila, da bosta banki BIS in preostalim državam naslednicam poslala skupno pismo za čimprejšnjo rešitev problematike LB v okviru nasledstva.

Spoštovanje dogovorjenega

Državi sta se v memorandumu tudi zavezali, da bodo do celovite rešitve vprašanja mirovali vsi sodni postopki, ki so bili v zvezi s tem začeti pred hrvaškimi sodišči, prav tako se do celovite rešitve problematike ne bodo začeli novi sodni ali drugi postopki. Obe strani sta s tem zavezani, da v dobri veri in v celoti spoštujeta dogovorjeno.

Hrvaški premier Milanović je nedavno po srečanju s slovensko kolegico Alenko Bratušek v Opatiji zatrdil, da Zagreb spoštuje svoje obveznosti iz memoranduma o LB in da bo tako tudi nadaljeval. Pojasnil pa je, da so postopki, ki tečejo na hrvaških sodiščih proti LB oziroma NLB ustavljeni, niso pa umaknjeni.

Deli s prijatelji