KO ZMANJKA DENARJA

Erjavec v dolgove v tujini

Objavljeno 12. november 2014 11.16 | Posodobljeno 12. november 2014 11.16 | Piše: STA, K. K.

Dolg z naslova mirovnih operacij znaša 14,2 milijona evrov in se bo prenesel v prihodnje leto.

LJUBLJANA – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je danes na skupni seji OZP in OEU o rebalansu proračuna za letošnjo leto dejal, da ima MZZ do konca leta dovolj sredstev za poravnavo nekaterih, ne pa vseh obveznosti. Ostal bo tako dolg z naslova mirovnih operacij, ki znaša 14,2 milijona evrov in se bo prenesel v prihodnje leto. MZZ ima za letos na voljo slabih 83 milijonov evrov, od tega gre 40 odstotkov sredstev za plače uslužbencev in diplomatov v tujini. Proračun za leto 2015 pa predvideva še manj sredstev, dobrih 65 milijonov evrov.

Grozi izguba glasovalnih pravic

Odbora državnega zbora (DZ) za zunanjo politiko (OZP) in za zadeve Evropske unije (OEU) sta v preteklosti sicer že sprejela sklep, da bi sredstva za članarine, mednarodne operacije in druge mednarodne obveznosti prenesli z MZZ na ministrstvo za finance, a se to po besedah ministra Erjavca še ne bo zgodilo. Bo pa MZZ poskušal storiti vse, da Slovenija zaradi neporavnanih obveznosti s tega naslova ne bo utrpela kakšne škode, kot je denimo izguba glasovalnih pravic, je dejal vodja slovenske diplomacije.

Dodal je še, da so bila pogajanja z ministrom za finance težka, saj je denarja premalo. MZZ za zdaj tudi ne bo mogel uresničiti želje po odpiranju novih diplomatsko-konzularnih predstavništev (DKP), hkrati pa se tudi ne obetajo več rezi na postavkah pri DKP. Prihranki pri zapiranju DKP so zanemarljivi, je poudaril Erjavec.

Ob tem je dodal, da je MZZ leta 2012 zaprl sedem DKP in prihranil 2,5 milijona evrov, zato je izrazil prepričanje, da z delovanjem predstavništev, predvsem v delu, ki se nanaša na gospodarsko diplomacijo, pridobimo več koristi kot s prihranki pri zapiranju. Erjavec sicer kljub vsemu podpira idejo, da bi Slovenija odprla konzulat vsaj v Carigradu.

Deli s prijatelji