PROTI NIŽANJU POKOJNIN

Erjavec: Upokojenci ne bodo poravnavali tujih računov

Objavljeno 01. junij 2013 00.33 | Posodobljeno 01. junij 2013 00.33 | Piše: A. L.

Polanec je poudaril, da druge rešitve, kot da se zareže tudi v pokojnine, ne vidi. Dodal je še, da bo treba dvigniti upokojitveno starost in izbrati upokojenski sistem, ki ga uporablja denimo Švedska.

LJUBLJANA – »Dobival sem namige, da se razmišlja o znižanju pokojnin, vendar mislim, da ta ukrep ne pride v poštev. Več kot polovica upokojencev dobiva pokojnino, manjšo od minimalne plače,« je v oddaji Odmevi na RTV Slovenija povedal minister za zunanje zadeve in predsednik Karl Erjavec. Opozarja, da se brez težav najde 900 milijonov za dokapitalizacijo bank, medtem ko je 150 milijonov težko najti kje drugje in jih je treba vzeti kar upokojencem (!).

»Da bi upokojenci poravnavali račune, s tem se ne bomo strinjali,« je jasno povedal Erjavec. Dodal je še, da zamrznitev pokojnin že tako velja – s tem so se v Desusu strinjali –, z dodatnim zniževanjem pokojnin pa se ne morejo.

Edina rešitev je rezanje pokojnin

»O zniževanju pokojnin se zdaj pogovarjamo, ker je treba izdatke hitro znižati. Bremena bodo bolj porazdeljena, če bodo tudi upokojenci prispevali. Tudi če gospod Erjavec meni, da upokojenci nimajo odgovornosti za finančno, bančno luknjo. Vsi volivci smo odgovorni, ker smo podpirali vlado,« je prepričan profesor z ekonomske fakultete Sašo Polanec. Po njegovem mnenju je najboljše znižati vse izdatke za okoli šest odstotkov in breme enostavno porazdeliti.

Opozarja, da naš pokojninski sistem ni pravičen, temveč solidaren. »Posegi v pokojnine bodo taki, da bi se višje pokojnine znižale bolj kot nizke,« pojasnjuje.

Stroka naj pove, kje so delovna mesta

»Takšen pogled, kot ga je pokazal gospod Polanec, je brezoseben, tehničen. Če bo padec BDP 4,8-odstoten, ne bo nič boljše. To ne bo rešitev. Rešitev so nova delovna mesta. Dobro bi bilo, da profesorji, ki so strokovnjaki, povedo, kje so ta delovna mesta. Nimamo strategije. Politiki niso tisti, ki bodo delali strategije. Pričakujem, da bo stroka kaj povedala,« se jezi Erjavec.

Ve se, da se denar iz davčnih oaz ne bo vrnil

Minister dodaja tudi, da se točno ve, kdo so krivci za stanje v bankah, da se ve, da se denar, ki je šel v davčne oaze, ne bo vrnil, da se denar, ki so ga zapravljali gradbeni baroni, ne bo vrnil.

»Za banke potrebujemo 900 milijonov evrov. Evropska komisija pravi, da bo treba še več evrov. Poglejte Teš ... In zdaj iščemo rešitev pri upokojencih?« se čudi minister.

V Sloveniji znaša povprečna pokojnina 567 evrov.

Spet dvigniti upokojitveno starost

Polanec je vnovič poudaril, da druge rešitve, kot da se zareže tudi v pokojnine, ne vidi. Dodal je tudi, da bo treba dvigniti upokojitveno starost in izbrati upokojenski sistem, ki ga uporablja denimo Švedska. Da se veže upokojitvena starost na življenjsko dobo.

Erjavec mu je na to odvrnil: »Kaj nam pomaga podaljšati delovno dobo, ko pa so mladi brez dela. Oni bodo doma, stari pa bodo delali. Glavni cilj mora biti, kako ustvarjati nova delovna mesta.« Izpostavlja tudi, da se ves čas le pogovarjamo, a se doma očitno ne znamo ničesar dogovoriti. »Dokler bo tako, lahko zategujemo pas, varčujemo, a čez dve leti bomo spet stali tukaj in ugotavljali, da potrebujemo novo pokojninsko reformo. Treba se je odpreti, da pridejo tuje investicije, za kar je velik interes,« je zaključil Erjavec.

Deli s prijatelji