PARLAMENTARCI

Erjavec trguje, pri Bratuškovi so se vzdržali

Objavljeno 01. avgust 2014 23.54 | Posodobljeno 01. avgust 2014 23.54 | Piše: T. L., STA

Na prvi dan so se šefi večine parlamentarnih strank odločili, da ne bodo drezali v neprijetne teme, saj da je dan slovesen.

LJUBLJANA – Na sončen dan smo dobili nov parlament, brez težav pa ne gre. Karl Erjavec iz Desusa, ki se je najprej premislil in se odpovedal funkciji predsednika državnega zbora, je po tem, ko je parlament dobil novega šefa, Milana Brgleza, že začel mešati štrene. Erjavec namreč vztraja, da funkcija predsednika državnega zbora pripada drugi najmočnejši stranki in bi jo zdaj znova želel za svojo stranko. Koalicija je še daleč od tega, da bi bila sestavljena in Erjavec se tega dobro zaveda. 

Zakaj si je Erjavec premislil

Če bo Desus šel v koalicijo, kljub vsemu pričakuje, da jim bo pripadel predsedniški položaj, je namreč izjavil Erjavec. Pojasnil je, da za predsednika državnega zbora ni kandidiral, ker v Desusu želijo trdna zagotovila glede njihovih programskih izhodišč. Desus je namreč na volitve šel s programom, s katerim se zavzema za regres za vse upokojence in za usklajevanje pokojnin ob dveodstotni gospodarski rasti.

Dokler teh določil ne bo v koalicijski pogodbi, ki bo tudi podpisana, Desus ne bo prevzel nobene funkcije, je napovedal. V torek, ko se je s kandidaturo strinjal, je Erjavec pričakoval, da bosta do četrtka okvirna koalicija in njen program že znana. Za zdaj v Desusu pričakujejo povabilo na pogajanja o koalicijski pogodbi. Če povabila ne bo, tudi s kadrovskimi vprašanji ne bo težav, je pojasnil. Če bo Desus šel v koalicijo, pa Erjavec kljub vsemu pričakuje, da jim bo pripadel predsedniški položaj. Prav tako v Desusu pričakujejo tri ministrstva. Erjavec je ob tem zatrdil, da za zdaj ni kandidat za nobeno funkcijo.

Pri Bratuškovi za izredno sejo

V ZaAB pričakujejo, da bo prihodnji teden sklicana seja mandatno-volilne komisije, na kateri bodo nadaljevali razpravo o mandatu Janše, je dejal vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer. Pričakuje tudi izredno sejo, na kateri se bodo s tem seznanili ali o tem odločali. Če se to ne bo zgodilo, Möderndorfer napoveduje, da bo sklic izredne seje mandatno-volilne komisije zahtevala njihova poslanska skupina.

V ZaAB naj bi si sicer prizadevali, da bi komisija o Janševem mandatu na izredni seji razpravljala že danes. A so se po Möderndorferjevih besedah dogovorili, da počakajo na pravo mnenje zakonodajno-pravne službe. Ožje vodstvo ZaAB se je med ustanovno sejo tudi sestalo z vodstvom največje stranke, SMC, ki ima v svojih vrstah predsednika mandatno-volilne komisije Mitjo Horvata.

V SDS pričakujejo nadaljevanko v slogu Bratuškove

Nasprotno pa v poslanski skupini SDS ocenjujejo, da jih glede na osnutek koalicijske pogodbe SMC čaka »nadaljevanje zgrešene politike vlade Alenke Bratušek«. Kot so navedli, so to še višji davki, novo zadolževanje v breme mladih generacij, manj delovnih mest in slabi pogoji za gospodarstvo. Dokončno oceno pa bo po navedbah SDS mogoče podati šele po predstavitvi vladne ekipe in končnega programa.

Novakova optimistična, zaplete glede Janše še pričakuje

Predsednica NSi Ljudmila Novak je izrazila veselje, da je državni zbor brez zapletov dobil predsednika. Seja se je zaključila optimistično, poslanci pa imajo priložnost, da delajo bolje kot prejšnji sklici parlamenta, je dejala. Prepričana je, da se večina poslancev zaveda svoje odgovorne naloge, da bo treba dvigniti ugled državnega zbora.

Na vprašanje, ali je novi predsednik po njenem mnenju le začasni, Novakova odgovarja, da je to najbrž odvisno od koalicijskih pogajanj glede delitve mest znotraj koalicije, tako da je zdaj o tem prezgodaj govoriti.

Glede zapletov okoli poslanskega mandata predsednika SDS Janeza Janše, ki prestaja zaporno kazen zaradi obsodbe v primeru Patria, Novakova pravi, da lahko pride do njih v prihodnje. Kot pravi, so se dogovorili, naj bo današnja seja slavnostna in se zaključi z razglasitvijo predsednika, »manj prijetne stvari pa naj počakajo na prihodnjič«. Novakovo veseli tudi, da je v državnem zboru veliko mladih in novih, optimističnih obrazov. »Vsi imamo priložnost, da delamo bolje kot prejšnji sklici parlamenta in da upravičimo zaupanje volivk in volivcev, državljank in državljanov,« je dejala Novakova. Želi si, kot pravi, da bi se poslanci med sabo slišali in poslušali ter znali upoštevati in sprejemati dobre predloge drug drugega.

»ZL ne bo delila nizkih udarcev«

Poslanec ZL Matjaž Hanžek je zatrdil, da v ZL ne bodo nasprotovali dobrim ukrepom, hkrati pa bodo glasno opozarjali na zadeve, s katerimi se ne bodo strinjali. Zagotovil je tudi, da pri tem ne bodo delili nizkih udarcev in šli na osebno raven. Ob tem Hanžek upa, da bo tokratni mandat novih poslancev boljši od dosedanjih, pa čeprav začetek današnje seje na to ni kazal. A proceduralnih zapletov vendarle niso povzročali novi poslanci, je spomnil Hanžek.

Na vprašanje, ali bi bilo vredno razmisliti o sprejetju etičnega kodeksa, je Hanžek odgovoril, da se bolj zavzema za vzpostavitev pravnih norm, saj da se kodeksa držijo le tisti, ki etične norme tako in tako že upoštevajo tudi brez kodeksa.

Hanžek se je dotaknil tudi morebitnih zapletov okoli poslanskega mandata prvaka SDS Janeza Janše. Kot meni, ni bilo treba hiteti in že na prvi seji odločati o tem, a se bo o tem vendarle prej ali slej moralo odločati, je dodal. »Če bo nekdo zahteval odvzem mandata Janši, bo Janša pač imel pravico povedati, kaj si misli, in potem se bo odločalo,« je še dejal poslanec Združene levice, politične novinke, ki je na volitvah dobila šest poslanskih mandatov.
 

Deli s prijatelji