ODGOVOR

Erjavec trdi, da ZDA Sloveniji ne prisluškujejo

Objavljeno 03. julij 2013 14.39 | Posodobljeno 03. julij 2013 14.39 | Piše: D. P., STA

Dodal je, da so dosežki bivšega zunanjega ministra v zadnjih 20 letih nesporni, da pa imajo na MZZ veliko mladih oziroma ljudi, ki imajo dovolj znanja za opravljanje dela na veleposlaništvu v Trstu.

LJUBLJANA – Zunanji minister Karl Erjavec je danes ob poslanskih vprašanjih na odboru za zunanjo politiko znova izpostavil, da odločitev o upokojitvi sedanjega generalnega konzula v Trstu Dimitrija Rupla ni politična, ampak strokovna. Povedal je tudi, da mu je ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli povedal, da ZDA Sloveniji v zadnji aferi niso prisluškovale.

Preveril bo

Erjavec je povedal, da mu je Mussomeli na torkovem pogovoru, na katerega ga je povabil v okviru običajnega postopka, povedal, »da se po njegovih informacijah Sloveniji ni prisluškovalo,« da pa bo to še enkrat preveril. Težko ocenjuje, kako bo ta afera vplivala na odnose EU in ZDA, kar zadeva načrtovani začetek pogajanj o sklenitvi trgovinskega sporazuma, saj je še veliko stvari nejasnih, je dejal. Več o tem pričakuje po prihodnjem srečanju zunanjih ministrov EU.

Z vrhunskim diplomatom je govoril

Kot je izpostavil v odgovoru na vprašanje Sonje Ramšak (SDS), je šlo pri odločitvi o upokojitvi »vrhunskega diplomata« Rupla, kot ga je, ne da bi navedla ime, označila, za pravno in strokovno odločitev. Pojasnil je, da se je za upokojitev Rupla odločil na podlagi mnenja strokovnih služb, saj izpolnjuje oba pogoja za upokojitev, kot to določa Zujf. Dodal je, da so dosežki bivšega zunanjega ministra v zadnjih 20 letih nesporni, da pa imajo na MZZ veliko mladih oziroma ljudi, ki imajo dovolj znanja za opravljanje dela na veleposlaništvu v Trstu.

 

Deli s prijatelji