REGRESI

Erjavec se je uklonil Cerarju

Objavljeno 22. oktober 2014 20.19 | Posodobljeno 22. oktober 2014 20.23 | Piše: A. K.

Erjavec je zagotovil, da bodo razliko namenili odpiranju novih delovnih mest in mladim.

LJUBLJANA – Desus za nobeno ceno ne bo pristal na to, da v letu 2015 upokojenci sploh ne bi dobili regresa, je v torek zatrjeval prvak stranke Karl Erjavec, ki je dejal, da se je pripravljen pogovarjati. Pogovori so danes sicer stekli, a dodatnih 40 milijonov evrov za regrese za upokojence Erjavcu ni uspelo zagotoviti. Regres sicer ostaja, dodatnih sredstev pa bo znatno manj.

Po naporni seji popustil

»Lahko rečem, da so bili zadnji dnevi naporni, a je zlasti pomembno, da imamo podpisano koalicijsko pogodbo. Glede na situacijo se zavedamo, da je bilo treba popuščati. Danes smo po napornih pogajanjih popustili, obenem pa dosegli, da se zagotovi dodatnih 19 milijonov evrov za izplačilo regresov,« je na tiskovni konferenci po seji vlade povedal Erjavec.

Razlika gre mladim

Ob tem je dejal, da so s tem dosegli, »da bo imela Slovenija stabilno finančno situacijo«. »Ne želimo, da bi reševali javnofinančne težave zgolj na plečih ljudi,« je dodal. In kam bo šlo dodatnih 21 milijonov, ki so bili prav tako namenjeni izplačilu regresov?

»Razlika teh sredstev bo šla za gospodarsko rast in zato smo popustili. Zavedamo se, da nas nova delovna mesta lahko pripeljejo do tega, da bi bila pokojninska blagajna stabilnejša. Sredstva, ki smo se jim odrekli, bodo namenjena mladim,« je povedal Erjavec.

Pojasnil je še, da bo teh dodatnih 19 milijonov evrov za regrese namenjenih tistim, ki imajo najnižje pokojnine, regresa pa bodo deležni tudi nekateri novi upokojenci, ki imajo višjo pokojnino kot 622 evrov.

Deli s prijatelji