POGLEDI NA GRČIJO

Erjavec: Scenarij za naprej je zelo črn

Objavljeno 21. junij 2012 22.54 | Posodobljeno 21. junij 2012 22.54 | Piše: S. J.

Kam pluje evropska sedemindvajseterica?

LJUBLJANA – »Scenarij za naprej je zelo črn. Ena možnost je, ali odidejo z evropskega območja ali da jo vodi tehnična vlada, ki nima politične odgovornosti,« je svoj pogled na težave v Grčiji v oddaji Pogledi Slovenije predstavil zunanji minister Karl Erjavec. Po njegovem mnenju grška vlada ne bo dolgo zdržala. Grčija ne more več zagotavljati denarja za plače, šolstvo, zdravstvo, in če ne bo izvedla reform ji grozi sesutje, je dodal.

Kljub nedavnim volitvam v Grčiji, po katerih ji je tokrat celo uspelo sestaviti vlado, ni nič bolj optimističen niti poslanec SD Borut Pahor. Ta pravi, da je Grčija izčrpana in da se bo razhajanje držav Evropske unije nadaljevalo. Pahor meni, da je v Sloveniji zadolževanje smiselno le, če bomo uredili dokapitalizacijo obeh največjih bank.

Evropski poslanec Ivo Vajgl je povedal, da so v Grčiji stranke ukradle državo, kar pa se ni zgodilo le pri njih, ampak tudi pri nas. 

Erjavec je povedal: »Nemški zunanji minister mi je na srce položil, naj sprejmemo zlato pravilo. Če bi Grčija imela zlato pravilo, ne bi prišla v tako situacijo.«

Analitik Andraž Grahek je izpostavil, da smo v podobnem položaju kot Grki, zato bi morali nemudoma začeti izvajati reforme. Izpostavil je reformo trga dela, pokojninsko reformo, velik pomen pa pripisuje tudi stabilnosti finančnega sistema.

Deli s prijatelji