ARBITRAŽA

Erjavec samozavestno: Hrvaški zmanjkuje argumentov

Objavljeno 13. avgust 2015 15.41 | Posodobljeno 13. avgust 2015 15.42 | Piše: STA, Mo. S.

Hrvaška po prepričanju Karla Erjavca z enostranskimi dejanji ne more ustaviti arbitražnega postopka.

LJUBLJANA – Odbor državnega zbora (DZ) za zunanjo politiko podpira nadaljevanje arbitražnega postopka, je ob robu današnje seje odbora povedal zunanji minister Karl Erjavec. Hrvaški pa po njegovih besedah zmanjkuje argumentov za ustavitev arbitražnega postopka.

Odbor se je na današnji seji strinjal, da je nujno ohraniti nemoteno delo sodišča, ki odloča o meji med Slovenijo in Hrvaško, je po seji povedal predsednik odbora Jožef Horvat (NSi). Predsednik DZ Milan Brglez pa je poudaril, da odbor danes ni razpravljal o predlogu odločitve vlade glede slovenskega arbitra. Kot je pojasnil Horvat, je odbor danes izpostavil, da Slovenija spoštuje mednarodne pogodbe, torej tudi arbitražni sporazum s Hrvaško. Člani so se tudi strinjali, da je nujno, da se ohrani nemoteno delo arbitražnega sodišča ter da odbor podpira aktivnosti Slovenije v zvezi s tem. Odbor je sprejel tudi sklep, da pričakuje, da ga bo vlada redno in pravočasno obveščala o vseh aktivnostih, povezanih z arbitražnim sporazumom.

Erjavec: Konstruktivna razprava

Erjavec pa je pojasnil, da je bila razprava na odboru zelo konstruktivna, na seji vlade pa bo predlagana odločitev glede arbitra. Dokončni odločitev bo po njegovih besedah sporočil predsednik vlade Miro Cerar. Ob tem je minister zagotovil, da je slovenska diplomatsko-konzularna mreža aktivna in da različnim prestolnicam pojasnjuje slovensko stališče. Arbitražni sporazum je mednarodna pogodba, ki je ni mogoče enostransko prekiniti. Gre za najprimernejši inštrument za razreševanje tovrstnih vprašanj, zlasti v regiji, kot je Zahodni Balkan, je poudaril Erjavec.

Našel se bo tudi hrvaški arbiter

Na novinarsko vprašanje, kaj za arbitražno sodišče pomeni, če Hrvaška svojega arbitra ne bo imenovala, je Erjavec odvrnil, da je sporazum jasen. »Če katera od strani ne imenuje arbitra, to stori predsednik arbitražnega sodišča,« je pojasnil. Zunanji minister zato pričakuje, da bo hrvaškega arbitra imenoval predsednik arbitražnega sodišča in da se bo postopek nadaljeval.

Hrvaška po prepričanju Erjavca z enostranskimi dejanji ne more ustaviti arbitražnega postopka. O očitkih glede dodajanja dokumentov pa je minister povedal, da so kot stranka v postopku vse dopolnitve izvedli v skladu s proceduro oziroma v skladu z arbitražnim sporazumom ter da niso imeli niti želje, da bi arbitražnemu sodišču nelegalno podtikali kakšne dokumente.

»Hrvaški strani zmanjkuje argumentov za ustavitev arbitražnega postopka,« meni Erjavec. Kot je pojasnil, so na Hrvaškem očitno ugotovili, da t. i. prisluškovalna afera ne bo zaustavila postopka, zdaj pa iščejo druge argumente, kako bi ga ustavili. Erjavec je v izjavi za medije še povedal, da bo vlada predvidoma še danes odgovorila tudi na hrvaško pismo arbitražnemu sodišču, da se umika iz postopka.

Deli s prijatelji