TOŽBA

Erjavec in Pretnarjeva na sodišče zaradi pralnega stroja?

Objavljeno 19. september 2014 23.39 | Posodobljeno 19. september 2014 23.39 | Piše: Aleksander Brudar

Špela Pretnar se tožari z ministrom Karlom Erjavcem.

Špela Pretnar ob prihodu na sodišče z odvetnico. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Slovenci smo znani po tem, da se lahko s sosedi na sodišču več let kregamo zaradi nekaj metrov zemlje, malo manj pa, da bi se v hramu pravice znašli zaradi hodnika, ki vsega skupaj meri 5,89 kvadratnega metra. Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je včeraj nadaljevalo tožarjenje med nekdanjo vrhunsko smučarko Špelo Pretnar in zunanjim ministrom Karlom Viktorjem Erjavcem. Tožbo zaradi vznemirjanja lastninske pravice v višini 21.000 evrov je Erjavec namreč proti Pretnarjevi vložil zaradi slabih šestih kvadratnih metrov velikega hodnika, ki v večstanovanjski hiši sredi Stare Ljubljane vodi tako do stanovanja Pretnarjeve kot Erjavčevega, v katerem sicer živita ministrova hči in njen partner.

Erjavec je prepričan, da omenjeni prostor ni hodnik, ampak predsoba njegovega stanovanja, kar pomeni, da Pretnarjeva nima pravice uporabljati tega prostora, pa četudi je tu edina pot v njeno stanovanje. Še več. Erjavec si celo želi, da bi si nekdanja smučarka do stanovanja uredila drug vhod, in sicer stopnice z notranjega atrija, pa čeprav gre po besedah Pretnarjeve, ki živi v prvem nadstropju približno šest metrov nad tlemi, za spomeniško zaščiteno stavbo, kjer so vsakršna dela in posegi v stavbo prepovedani.

Tožba zaradi motenja posesti

Na tokratnem naroku je kot priča nastopila Erjavčeva mama Ljubica Albina Erjavec Olup, ki je povedala, da je po očetu podedovala obe stanovanji, ki vodita iz hodnika, in da je enega podarila Erjavcu, drugega pa hčeri. Sporni prostor, ki ga od stopnišča ločijo vrata, sta si oba, tako je povedala priča, razdelila na pol. Njena hči, ko je bila še lastnica stanovanja, je lahko ves čas do njega dostopala po notranjosti hiše.

Pretnarjeva sicer ne ve, kaj se je zgodilo v začetku letošnjega leta in sprožilo spor s sosedoma, domneva pa, da bi bilo morda lahko za to krivo opozarjanje na pralni stroj, grelnik vode in omaro, ki sta ga v spornem prostoru novembra lani postavila Erjavčeva hči in njen partner. Njiju je, predvsem zato, ker ji pralni stroj, sploh če ima vratca odprta, močno otežuje vstop v stanovanje, prosila, da napravo umakneta. A ker njene prošnje niso bile uslišane, je na okrajno sodišče vložila tožbo zoper ministra in soseda zaradi motenja posesti (narok v tej zadevi bi moral potekati včeraj, a je bil zaradi bolezni sodnice preklican), kar je verjetno povzročilo, da so Erjavčevi, ki se do takrat s prostorom niso obremenjevali, popolnoma obrnili ploščo.

Deli s prijatelji