VROČE

Erjavec: Politično krizo lahko prepreči samo Janković

Objavljeno 17. april 2014 23.26 | Posodobljeno 17. april 2014 23.27 | Piše: STA, Ma. F.

Napetost pred kongresom PS, ki bo prihodnji petek, se stopnjuje, saj bo izid vplival tudi na obstoj koalicije.

Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Na političnem parketu je tudi danes v ospredju Pozitivna Slovenija. Mogočih scenarijev je več, a če stranko znova prevzame Zoran Janković, najverjetneje sledijo predčasne volitve. Karl Erjavec (Desus) pravi, da politično krizo lahko prepreči le Janković, Gregor Virant (DL) vztraja, da ne bo v koaliciji s strankami, ki jih vodijo s sumi korupcije obremenjeni ljudje.

Napetost pred kongresom PS, ki bo prihodnji petek, se stopnjuje, saj bo izid vplival tudi na obstoj koalicije. Za predsedniški stolček se bosta pomerila prvi predsednik PS Zoran Janković ter aktualna voditeljica stranke in premierka Alenka Bratušek. Nekateri v PS so že ocenili, da ima Janković kot ustanovitelj stranke na kongresu več možnosti kot Bratuškova.

Na vrh PS nekdo tretji

Stopnjujejo se tudi špekulacije o mogočih scenarijih na kongresu oziroma po njem. Pojavljajo se ugibanja, ali bi PS utegnila preložiti glasovanje in celo ponoviti ali znova odpreti kandidacijski postopek za predsednika stranke. S tem naj bi Bratuškova lahko ostala premierka, Janković župan prestolnice, na vrh PS pa bi se zavihtel nekdo tretji.

Janković je, denimo, v sredo dejal, da ima PS lahko »premierko, župana Ljubljane in nekoga, ki bo vodil stranko«. A po neuradnih podatkih je tak scenarij vendarle malo verjeten, saj naj bi šla Bratuškova na kongresu na »vse ali nič«.

Tudi predsednik Desusa Karl Erjavec je po današnji seji vlade ocenil, da je to nerealno, že zato, ker da je Bratuškova »zelo jasno povedala, da v primeru poraza na kongresu PS odstopa s položaja predsednice vlade«.

»Če bo Janković predsednik, vlade več ni«

Prvak DL Gregor Virant, ki aktualnega dogajanja v največji vladni stranki kar nekaj časa ni komentiral, pa je danes ponovil, da je stališče njegove stranke jasno: »Ne bomo sodelovali v koaliciji s strankami, ki jih vodijo posamezniki, ki jih bremenijo sumi korupcije, ugotovljeni s strani državnih organov. To načelo bomo uveljavljali odločno in dosledno,« je zapisal.

Podpredsednik SD Dejan Židan pa je še pred sejo vlade dejal, da se nima pravice vmešavati v razmere oziroma vodstvo v PS, saj ima vsaka stranka predsednika, za katerega se odloči. A dejstvo je, da »če bo Janković vnovič predsednik PS, od tistega trenutka vlade več ni«. Sam si želi vedeti, ali ima Bratuškova za sabo poslance PS ali ne. To je edino vprašanje, ki je po Židanovem mnenju vezano na aktualno vlado.

Nazadovanje

Dogajanje v največji vladni stranki je po konferenci SD komentiral tudi prvak SD Igor Lukšič, ki pričakuje, da bodo člani PS na kongresu pred očmi imeli Slovenijo in ne le položaj enega od kandidatov za predsednika. »Tisto, za kar gre na tem kongresu, je veliko več od vprašanja predsednika stranke,« je dodal.

Po Lukšičevi oceni bi vračanje Jankovića na vrh PS pomenilo, da se »vračamo za leto dni nazaj, v čase, ko smo imeli vlado Janeza Janše in ko bo zaradi tega razpadla ta minimalna, krhka večina«, ki je Sloveniji v tem letu dni vendarle omogočila postopen prehod v položaj, kjer se vidijo osnove za dober razvoj.

Deli s prijatelji