ODZIVI

Erjavec poka od ponosa: Slovenija je pomorska država, žal pa mi je Jorasa

Objavljeno 29. junij 2017 22.33 | Posodobljeno 29. junij 2017 22.46 | Piše: STA, Mo. S.

Slovenija je lahko predvsem zadovoljna, da je s sodbo arbitražnega sodišča meja dokončno in pravno zavezujoče določena, meni profesorica mednarodnega prava Vasilka Sancin.

Karl Erjavec ostaja zunanji minister.

LJUBLJANA – Dogajanja glede določitve meje med Slovenijo in Hrvaško image še zdaleč ni konec, saj z vseh strani prihajajo vedno novi odzivi. Zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da smo zdaj dobili potrditev, da je Slovenija pomorska država. »Naredili smo še zadnji korak k državnosti Slovenije,« je poudaril pred Palačo miru v Haagu. Odločitev arbitražnega sodišča je po njegovem mnenju uravnotežena, je pa priznal, da v Sloveniji z njo ne bodo vsi zadovoljni. Tudi sam med drugim obžaluje, da Joško Joras ostaja na hrvaški strani. Kot je dejal, je pomembno, da je bil dosežen vitalni cilj Slovenije, to je prost dostop do odprtega morja iz Piranskega zaliva, ki je bil v večji meri dosojen Sloveniji, t. i. stično območje in fizični stik z odprtim. Prepričan pa je tudi da bo Hrvaška  prej ali slej spoznala, da je bila napaka, da ni sodelovala v nadaljevanju arbitražnega postopka. Po njegovem mnenju se bodo hrvaške oblasti znašle v zelo hudem položaju, če ne bodo sledile napotilom Bruslja, Berlina in drugih prestolnic.

Brglez pričakuje spoštovanje s hrvaške strani

Sodba arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško je zelo pomembna odločitev, s katero sta zmagala mednarodno pravo in pravičnost, pa je danes dejal predsednik DZ Milan Brglez. Sodbo bo treba spoštovati v skladu s slovenskim pravnim redom in mednarodnim pravom. »To spoštovanje pričakujemo tudi od Republike Hrvaške.«


Avstrija

Oglasili so se tudi na avstrijskem zunanjem ministrstvu. Obe državi so pozvali, naj arbitražno odločitev vidita kot odločilni korak v smeri dokončne razrešitve medsebojnih sporov.

Od tod naprej bo treba preudarno pristopiti k implementaciji sodbe, je povedal predsednik DZ. Še pred tem pa bo treba poskrbeti za razumevanje sodbe, k čemur bo prispeval prevod besedila. Kljub daljši razpravi na odboru za zunanjo politiko je po njegovih besedah enotna ocena, da se bo treba posvetiti natančni študiji zadeve, da pri implementaciji ne bi storili kakšne napake. Najprej pa bodo poskrbeli za ljudi, ki jih sodba zadeva.

Odbor DZ za zunanjo politiko se je danes v nekajurni razpravi seznanil z ustno razglasitvijo sodbe. Poudarjajo, da bo Slovenija dosledno spoštovala mednarodno pravo in pravo EU ter tako razsodbo sodišča, kar pričakuje tudi od Hrvaške. Iz ustne razglasitve sodišča je po ocenah odbora moč sklepati, da je sodišče opravilo svojo nalogo v skladu s tretjim in četrtim členom arbitražnega sporazuma. Člena sicer govorita o stiku Slovenije z odprtim morjem. Odbor po besedah Jožefa Horvata Hrvaško poziva k dialogu o implementaciji razsodbe. Osnova za dialog pa je sodba arbitražnega sodišča. Odbor je in bo v nadaljevanju namenil posebno skrb implementaciji razsodbe, zlasti je pri tem treba skrb nameniti prebivalstvu v obmejnem pasu, ki jih sodba neposredno zadeva, je še povedal predsednik odbora. Čeprav je bilo sprva napovedano, da bodo izjave dali danes tudi predstavniki poslanskih skupin, pa se to ne bo zgodilo.

Slovenija je lahko predvsem zadovoljna, da je s sodbo arbitražnega sodišča meja dokončno in pravno zavezujoče določena, pa meni profesorica mednarodnega prava Vasilka Sancin. Vsekakor pa je Slovenija dosegla svoj bistveni strateški interes, in to je neoviran in nenadzorovan dostop do odprtega morja.

Deli s prijatelji