VARČEVANJE

Erjavec po sestanku z Bratuškovo: Znižanja pokojnin letos ne bo

Objavljeno 03. junij 2013 15.36 | Posodobljeno 03. junij 2013 15.36 | Piše: STA, A. L.

Upa, da bo tudi minister za finance Uroš Čufer »upošteval današnji dogovor«.

Karl Erjavec v Bruslju.

LJUBLJANA – Prvak Desusa Karl Erjavec je po kolegiju pri premierki Alenki Bratušek dejal, da je razumel, da znižanja pokojnin letos ne bo oziroma da so ta zagotovila dana vsaj od premierke, ob čemer upa, da bo tudi minister za finance Uroš Čufer »upošteval današnji dogovor«. Koalicijske partnerice so načeloma podprle tudi namero znižanja števila občin.

Tudi za naslednje leto Desus vztraja pri istem

Desus vztraja pri tem, da posegov v pokojnine letos ne bo, kar je Erjavec na kolegiju pojasnil tudi koalicijskim partnericam. Tako ima občutek, da do tega ukrepa letos ne bo prišlo, je dejal v izjavi novinarjem. Tudi za prihodnje leto je stališče Desusa po njegovih besedah glede pokojnin jasno. Stranka namreč ne vidi rešitve v tem, da bi za konsolidiranje javnih financ jemali upokojencem.

Racionalizacija javnega naročanja in boljše pobiranje davkov

Koalicija se je po Erjavčevih besedah dogovorila, da pripravi program, na katerih področjih bi lahko z dodatnimi ukrepi še privarčevali. Takšen pregled je naloga ministra za finance, je pristavil. V tem svežnju bo pojasnjeno tudi glede morebitnega kriznega davka. Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant o dogovoru glede pokojnin ni bil konkreten. Virant meni, da sta prvi dve zadevi, ki ju morajo narediti za uravnoteženje proračuna, racionalizacija javnega naročanja in boljše pobiranje davkov, vse drugo pa da pride kasneje.

Pojasnil je, da so se pogovarjali tudi o zmanjševanju števila občin, kar da koalicijske partnerice načeloma podpirajo. Dogovorile so se, da na ministrstvu pripravijo koncept, o katerem se bodo pozneje podrobno pogovarjali.

Deli s prijatelji