ZAVAROVALNICA TRIGLAV

Erjavec od Mramorja zahteva pojasnila

Objavljeno 18. maj 2015 21.29 | Posodobljeno 18. maj 2015 21.29 | Piše: STA, Mo. S.

Kot je ocenil Karl Erjavec, marsikatero slovensko podjetje, ki je bilo prodano, ni naletelo na strateškega partnerja, ki bi ga dobro dokapitaliziral.

Zunanji minister Karl Erjavec.

BRUSELJ, LJUBLJANA – Predsednik Desusa Karl Erjavec od finančnega ministra Dušana Mramorja pričakuje, da bo v sredo njegovim poslancem natančno pojasnil, zakaj je Zavarovalnica Triglav v klasifikaciji državnih naložb predvidena za premestitev od strateških naložb med pomembne. »Če bo prepričal moje poslance, bo tudi mene,« je dejal Erjavec.

»Bojim pa se, če bi Zavarovalnica Triglav prešla med pomembne naložbe, bi lahko doživela usodo kot marsikatero podjetje v Sloveniji v zadnjem času,« je Erjavec dejal v izjavi novinarjem v Bruslju ter spomnil na prodajo Žita, Mercatorja ter nekaterih hotelov na obali Hrvatom. »Namesto da bi slovenska podjetja prevzemala podjetja v regiji, se zadnje čase prevečkrat dogaja, da ravno podjetja iz regije prevzemajo dobra slovenska podjetja,« je opozoril. Dodal je: »Ne želim si take usode, zato bo pogovor z ministrom za finance zelo, zelo temeljit.«

Kot je ocenil, marsikatero slovensko podjetje, ki je bilo prodano, ni naletelo na strateškega partnerja, ki bi ga dobro dokapitaliziral. »Ne vem, ali se to dogaja v Mercatorju, Žitu ali katerem drugem podjetju, tako da naj nas prepriča,« je dejal o načrtovanem srečanju s finančnim ministrom. Spomnil je, da je bila Zavarovalnica Triglav ves čas opredeljena kot strateška naložba, v zadnjem trenutku pa je prišlo do spremembe. »Moram reči, da sam ne poznam razlogov za to spremembo, ker nisem sodeloval v teh pogovorih, saj sem bil ves čas v tujini,« je sicer pojasnil.

Vladna kriza?

Erjavec se boji, da bodo pozneje ugotovili, da uvrstitev Zavarovalnice Triglav med pomembne naložbe »ni tako perfektna rešitev, kot se kaže v prvem trenutku«. Vnovič je poudaril, da ima Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije v Zavarovalnici Triglav 34-odstotni delež. »Menim, da je prav, da ta delež gre v demografski sklad in da skozi ta delež pač poskušamo pomagati pokojninski blagajni, ki ima tako in tako ves čas težave,« je dejal.

Na vprašanje, ali je pripravljen tvegati vladno krizo, pa je Erjavec odgovoril: »Ne vem, zakaj bi to lahko čez noč povzročilo tako močno krizo, če je lahko bila Zavarovalnica Triglav doslej ves čas med strateškimi naložbami«.

Deli s prijatelji