VROČA JESEN

Erjavec o iluzoričnem Židanu: Kam bo pa šel, če odide iz vlade?

Objavljeno 03. julij 2015 18.03 | Posodobljeno 03. julij 2015 18.03 | Piše: STA, T. L.

Erjavec za jesen napoveduje hud spopad v koaliciji ob zapiranju proračuna.

Karl Erjavec je prišel z varnostnikom.

LJUBLJANA – Prvak Desusa Karl Erjavec je danes napovedal vročo politično jesen in hud spopad v koaliciji pri zapiranju državnega proračuna za leto 2016. Vnovič pa se je odzval na izjavo prvaka SD Dejana Židana o krepitvi SD v koaliciji po odhodu Bojana Dobovška iz vrst poslancev SMC. Manjši partnerici sporoča, da je pogrešljiva v enaki meri kot pred tem.

Priprava državnega proračuna za prihodnje leto lahko glede na prve kazalce, kakšen naj bi bil ta, povzroči močna politična trenja, je na današnji novinarski konferenci po srečanju z novim vodstvom Zveze društev upokojencev Slovenije napovedal Erjavec.

»Za vse bo težko. Vsi ministri bomo želeli zagotoviti normalno delovanje resorjev, predsedniki strank pa tisto, kar smo zapisali v koalicijski pogodbi in obljubili volivcem,« je spomnil Erjavec. Zagotovil je, da bo stranka Desus vztrajala pri zahtevah glede regresa upokojencev in usklajevanja pokojnin.

Nekoliko obširneje je spregovoril o četrtkovih izjavah glede dogajanj v poslanskih skupinah in ocenil, da je v parlamentu živahno dogajanje, na kar kaže tudi izstop Bojana Dobovška iz poslanske skupine SMC.

Glede vlade Erjavec pa ne pričakuje večjih sprememb, ob čemer je spomnil na »iluzijo enega od predsednikov strank, da ima v tem trenutku močnejši položaj«. Predsednik SD Židan je namreč v četrtek ocenil, da po odhodu Dobovška med nepovezane poslance SD ni več pogrešljiva v koaliciji, ampak tista, ki zagotavlja 46 in več glasov v koaliciji.

Erjavec je njegovo izjavo že označil za naivno, danes pa pojasnil: »Nima druge poti. Kam bo pa šel, če odide iz vlade? V opozicijo, v naročje ZL?« Dejal je, da ne razume Židanove izjave in še spomnil, da se večina odločitev v DZ sprejema z navadno večino in je 46. poslanski glas ključen le izjemoma.

Poleg tega je zagotovil, da pri trenutnem razmerju v DZ ta vlada lahko »vedno pridobi 46., 47., 48. ali celo 49. poslanski glas«, tudi glede na to, da sta v parlamentu tako rekoč dve opoziciji. SD je na vsak način v koaliciji v enaki meri pogrešljiv kot pred odhodom Dobovška med nepovezane poslance, je prepričan Erjavec.

Pričakuje tudi, da bo Dobovšek v glavnem podpiral vladne projekte. Na vprašanje, ali temu poslancu po njegovih ocenah lahko sledi še kdo iz SMC oziroma ali se lahko zgodi kakšen odhod iz poslanske skupine SD, je Erjavec odgovoril podobno kot v četrtek: »Počakajmo na jesen.«

Deli s prijatelji