MEMORANDUM

Erjavec o hrvaški kredibilnosti

Objavljeno 15. maj 2013 12.53 | Posodobljeno 15. maj 2013 12.53 | Piše: STA, T. L.

Erjavec: Nespoštovanje memoranduma o LB bo načelo kredibilnost Hrvaške.

Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Zunanji minister Karl Erjavec je danes na seji odbora državnega zbora (DZ) za zunanjo politiko dejal, da če Hrvaška ne bo spoštovala memoranduma glede Ljubljanske banke (LB) in se bodo postopki pred hrvaškimi sodišči nadaljevali, bo to načelo njeno mednarodno kredibilnost. To pa je problem Hrvaške, ne Slovenije, je dodal.

Kot je pojasnil, so ravno zato podpisali omenjeni memorandum, sicer bi lahko zgolj kot stranka v postopku pristali na hrvaški »zastoj«. Ampak nespoštovanje tega dogovora potem ne bi bilo kršenje mednarodnih obveznosti, je pojasnil.

Pravijo, da bodo memorandum spoštovali

Erjavec sicer pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala memorandum o LB, o čemer je dobil zagotovila prejšnji teden v Zagrebu ob obisku predsednika republike Boruta Pahorja. S kolegico Vesno Pusić sta se dogovorila, da bosta pospešila prizadevanja, da vprašanje LB pride čim prej pred banko za mednarodne poravnave v Baslu.

S Pusićevo pripravljata tudi skupno pismo preostalim državam naslednicam, še prej pa naj bi se sešla oba strokovnjaka za to vprašanje, je poslancem dejal Erjavec.

Deli s prijatelji