HITRI SKLIC

Erjavec o dejanju Bratuškove: Bilo je narobe

Objavljeno 01. avgust 2014 14.31 | Posodobljeno 01. avgust 2014 14.31 | Piše: STA, A. L.

Desus bo, če bodo v koaliciji, zahteval mesto predsednika državnega zbora in tri ministrska mesta.

LJUBLJANA – Predsednik Desusa Karl Erjavec je danes po izvršnem odboru stranke v izjavi za medije poudaril, če bodo v koaliciji, bodo vztrajali, da dobijo mesto predsednika državnega zbora. Na ustanovni seji pa bodo podprli kandidaturo Milana Brgleza (SMC) za predsednika. V primeru vstopa v koalicijo bodo vztrajali tudi pri treh ministrskih mestih.

Želijo regres za vse

Izvršni odbor Desusa je po Erjavčevih besedah ustanovil pogajalsko skupino za pogajanja s SMC. V stranki so tudi opredelili zahteve, ki naj bi bile zapisane v koalicijski pogodbi. Ob tem je dejal, da izjava predsednice NSi Ljudmile Novak, da je v osnutku koalicijske pogodbe vse, kar zahteva Desus, ne drži. Glede regresa za upokojence, tako Erjavec, namreč piše, da bo zagotovljen samo, če bodo to dopuščale finančne možnosti. Stranka po njegovih besedah pa želi, da je zapisano, da bodo vsi upokojenci v naslednjem letu prejeli regres.

Ne socialni kapici 

Glede odnosa Desusa do NSi je pojasnil, če bo NSi v koaliciji, bo treba uskladiti določene programske zahteve. Pri tem Erjavec poudarja, da Desus ne more podpreti socialne kapice in ideoloških zadev.

Pogajanja bodo, kot pravi, nadaljevali v naslednjem tednu, saj je nujno, da je čim prej dokončana koalicijska pogodba in se oblikuje nova vlada. Po Erjavčevih besedah je najprej na vrsti podpis koalicijske pogodbe, za tem delitev ministrskih mest in potem se bodo dogovorili o imenih za ministre.

Okarana

Erjavec je glede kandidature za evropskega komisarja poudaril, da se moramo v Sloveniji uskladiti za enega kandidata. »Bilo je narobe, da je premierka v odhodu Alenka Bratušek na hitro sklicala četrtkovo sejo vlade in poskrbela, da ministri iz stranke Desus na njej niso sodelovali,« je dejal. Dodal je, da se ne strinja, da SMC kot zmagovalka volitev nima besede pri predlaganju evropskega komisarja. Kdo ima podporo pri bodočem predsedniku Evropske komisije Jeanu-Claudu Junkerju, pa bo pokazal čas, je še povedal Erjavec.

Deli s prijatelji