RAZKOL V DESUS

»Erjavec ni plačeval članarine in živel na račun stranke«

Objavljeno 25. januar 2013 11.33 | Posodobljeno 25. januar 2013 11.33 | Piše: T. L.

Pred marčevskim volilnim kongresom Desusa vse več razprtij med Karlom Erjavcem in Ljubom Jasničem.

Karl Erjavec v Bruslju.

LJUBLJANA – Še ena koalicijske stranka, Desus, v zadnjem času pljuje po razburkanem političnem morju. In to ne le zaradi koalicijskih razprtij in nesoglasij o usodi stranke v Janševi vladi, ampak stranko pretresajo tudi notranji razkoli, ki se dogajajo predvsem v luči za marec napovedanega volilnega kongresa. Besedni boj v tekmi za položaj predsednika stranke poteka predvsem na relaciji Karl ErjavecLjubo Jasnič.

»Ni plačeval članarine in živel na račun stranke«

Po sredinem izstopu Jasniča iz kabineta predsednika vlade, mu je Erjavec očital, da je ravnal mimo stranke in da je »očitno ugotovil, da februarske plače tako in tako ne bi več dobil«. Jasnič je, tako Delo, Erjavčevo izjavo označil za žaljivo in nesprejemljivo, saj je pokojnino prislužil že s 43 leti dela, in Erjavcu napisal dopis. V dopisu mu očita, da kot predsednik ni plačeval članarine ter da je po odstavitvi iz vlade Boruta Pahorja na račun stranke še leto dni prejemal ministrsko plačo z vsemi dodatki, od vožnje na delo do regresa in malice, pri čemer pa sploh ni hodil na delo.

Erjavec očitno izgubil stik z realnostjo

»Zato sem se tudi odločil za kandidaturo. Karl Erjavec je stranko vodil predolgo in očitno izgubil ves stik z realnostjo,« je bil oster Jasnič. Če ne bo izvoljen, je napovedal, da se bo s Kersnikove, s sedeža stranke, »z veseljem preselil na Kolodvorsko, kjer je zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje«.

Erjavec: Sem varovana oseba, varnostniki so z mano tudi, ko grem na obisk k mami 

Erjavec se je na Jasničeve izjavil odzval z besedami, da gre za nizke udarce. V svoj zagovor pravi: »Kot predsednik stranke sem – enako kot vodja poslanske skupine – oproščen odvajanja treh odstotkov plače v strankino blagajno. Tak sklep velja že več let in ga je sprejel izvršni odbor stranke, ker funkcijo predsednika opravljam brezplačno, tiste štiri evre članarine pa redno plačujem.« Erjavec po pisanju Dnevnika priznava, da se na poti, ki jih opravi kot predsednik Desus, res vozi s službenim vozilom ministrstva in v spremstvu varnostnikov. »Ker sem po zakonu varovana oseba, morajo biti ti fantje z mano tudi takrat, ko grem k mami ali na Jošt,« pravi Erjavec, ki Janiču očita, da s honorarjem za delo v stranki in s službo v kabinetu predsednika vlade po zaslužku prekaša celo predsednika države.

Janša: Erjavec me je pripravljen obsoditi na smrtno kazen in jutri ponuditi sodelovanje

Marsikatero kritiko na račun Erjavčevega vodenja stranke in njegovih potez je v zadnjih dneh izrekel tudi predsednik vlade Janez Janša. Tako mu je očital, da ga je zaradi strankarskega interesa Erjavec pripravljen »obsoditi na smrtno kazen, če bi mu to pomagalo, da bi bil izvoljen na kongresu, naslednji dan pa ponuditi sodelovanje. Preprosto gre za izboljševanje njegovega lastnega položaja v konkurenčnem boju na kongresu njegove stranke.« 

Naj spomnimo: vrh Desusa je včeraj sklenil, da bo stranka 5. februarja sprejela odločitev o odhodu iz koalicije. Ministra Erjavca in Tomaž Gantar pa bosta 22. februarja tudi formalno vložila odstopni izjavi.  

Deli s prijatelji