SCENARIJI PRIPRAVLJENI

Erjavec: Ni izključeno, da bi se teroristični napad lahko zgodil v Sloveniji

Objavljeno 24. november 2015 14.34 | Posodobljeno 24. november 2015 14.33 | Piše: STA, A. L.

O zrušenju ruskega letala je dejal, da vojaške operacije očitno niso dovolj usklajene, pravi Erjavec.

LJUBLJANA – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec obžaluje, da je prišlo do tega, da je Turčija ob meji s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo. Po njegovih besedah je cilj držav, ki sodelujejo v koaliciji boja proti Islamski državi, njeno uničenje. A je težava v tem, da vojaške operacije očitno niso dovolj usklajene, ocenjuje Erjavec.

Letalo, ki ga je danes ob meji s Sirijo sestrelila Turčija, ker naj bi bilo kršilo njen zračni prostor, je bilo rusko vojaško letalo Su-24. To je potrdilo rusko obrambno ministrstvo, ki je obenem zavrnilo trditev Ankare, da je letalo kršilo turški zračni prostor. Gre za nevaren incident med dvema ključnima akterjema vojne v Siriji.


Nato danes na izrednem zasedanju o sestrelitvi ruskega letala

Veleposlaniki zveze Nato se bodo danes sešli na izrednem zasedanju zaradi sestrelitve ruskega vojaškega letala na sirsko-turški meji. Veleposlaniki se bodo sestali ob 17. uri, so danes sporočili s sedeža zavezništva v Bruslju.

Turčija je sporočila, da je ob meji s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo, ki da je večkrat kršilo njen zračni prostor. V Moskvi so izgubo letala potrdili, hkrati pa zanikali, da bi letalo kršilo turški zračni prostor.

Turčija je o incidentu takoj obvestila zaveznice v Natu.

Kot je dejal Erjavec novinarjem v DZ, so ZDA, Rusija in Francija že usklajevale vojaške operacije. »A je današnji dogodek pokazal, da te usklajenosti ni dovolj.«

V izjavi je spomnil še na napete varnostne razmere v Evropi oz. na izredne razmere v Bruslju. Po njegovih besedah naše veleposlaništvo ves čas spremlja razmere, tudi Slovenija je sprejela ukrepe za varnost diplomatov v prestolnicah, kjer je pričakovati, da bi se lahko zgodil teroristični napad.

Za zdaj Slovenija varna

Ministrstvo ves čas spremlja razmere, tudi z vidika, kaj to pomeni za Slovenijo, je dejal Erjavec in poudaril, da so teroristi napovedali napad na zahodno evropsko civilizacijo, na naš način življenja.

Zato je po ministrovem mnenju prav, da so vse varnostne službe v pripravljenosti in imajo pripravljene različne scenarije. »Tudi na ministrstvu imamo pripravljene scenarije, če bi se kar koli zgodilo drugod v EU ali v Sloveniji,« je pojasnil Erjavec in dodal, da ni izključeno, da se lahko kar koli zgodi v Sloveniji, pri čemer trdi, da varnostne službe ocenjujejo, da te nevarnosti za zdaj ni in da varnostna ogroženost za zdaj v Sloveniji ni povečana.

Deli s prijatelji