UŽALJENI MINISTER

Erjavec nad Pahorja: Lahko bi bil bolj diskreten

Objavljeno 24. avgust 2015 11.43 | Posodobljeno 24. avgust 2015 11.43 | Piše: STA, K. K.

Minister za zunanje zadeve je prepričan, da sam sploh ni žrtev, ampak je to premier Miro Cerar, ki ga ruši prvak opozicije Janez Janša.

Koga je več v hlačah?

LJUBLJANA – Zunanji minister Karl Erjavec je v pogovoru za današnji Dnevnik znova zatrdil, da ni razlogov za odstop. Zaplet z arbitražnim sporazumom se po njegovih besedah izkorišča za napad nanj, končna tarča pa je premier Miro Cerar. Zaradi zapleta z arbitražnim sporazumom pričakuje interpelacijo, jesen pa bo naporna zaradi sprejemanja proračuna. Erjavec je povedal, da bo v primeru, če bo premier Cerar ocenil, da je objektivno odgovoren, sprejel njegovo odločitev. »Sam bi odstopil. Nepotrebno bi bilo zaradi

Podpore javnosti Erjavec nima

Po težavah z arbitražo in razgaljenih nepravilnostih na veleposlaništvih Slovenije v tujini se je povečal pritisk na zunanjega ministra Karla Erjavca, vse pogostejši so pozivi k odstopu, v DZ pa se že omenja tudi vložitev interpelacije. Tokratna raziskava Dela razkriva, da je 40 odstotkov vprašanih za njegov odstop, 34 odstotkov pa Erjavca podpira.

Ob vprašanju, ali se strinjajo, da bi moral zunanji minister odstopiti zaradi nagrmadenih težav v slovenski diplomaciji in ob težavah z arbitražnim postopkom, takšne pozive večina podpira (40 odstotkov). Z njimi se jih ne strinja dobra tretjina, dobra četrtina pa se jih ni znala opredeliti.

Da so dileme ob vprašanju usode Karla Erjavca velike, po navedbah Dela potrjuje tudi naslednje vprašanje, ali bi vprašani podprli Erjavčevo zamenjavo ali njegov odstop, čeprav bi to pomenilo padec vlade in začetek politične krize. V tem primeru Erjavčeve zamenjave ne bi podprlo 36 odstotkov anketiranih, 34 odstotkov bi kljub posledicam podprlo njegovo zamenjavo, preostalih 30 odstotkov pa se ni znalo opredeliti.

Čeprav tokratna anketa Dela nakazuje, da bi večina javnosti najraje videla odstop zunanjega ministra Karla Erjavca, je treba opozoriti na dve dejstvi. Prvič, da je veliko takšnih, ki se z Erjavčevo zamenjavo na mestu prvega človeka slovenske diplomacije ne strinjajo. Drugo dejstvo, ki je razvidno iz rezultatov ankete, pa je, da se s pozivi k odstopu ali zamenjavi ne strinjajo upokojenci in podporniki Desusa. To napeljuje k utemeljeni domnevi, da Erjavec kljub vsem težavam zaradi delovanja na zunanjepolitičnem področju med svojo volilno bazo še vedno uživa visoko podporo, piše Delo.

V anketi so tudi vprašali, kako anketiranci ocenjujejo Erjavca kot zunanjega ministra in kako kot politika. Na podlagi dobljenih rezultatov so ugotovili, da javnost Erjavca bolje ceni kot politika in slabše kot ministra za zunanje zadeve. Kot dobrega ministra ga ocenjuje dobra petina vprašanih, kot slabega 44 odstotkov, ne dobro ne slabo pa skoraj četrtina. Kot dobrega politika ga ocenjuje 27 odstotkov vprašanih, kot slabega dobra tretjina, ne dobro ne slabo pa dobra četrtina vprašanih.

Ob koncu ankete je Delo zanimalo tudi mnenje anketirancev o ugotovitvah nadzornih postopkov nad poslovanjem slovenskih veleposlaništev v tujini. Velika večina se strinja, da je ugotovljeno nedvomno negospodarno ravnanje z javnim denarjem. Samega delovanja slovenske diplomacije pa vprašani ne cenijo prav visoko: da dela dobro, jih meni 13 odstotkov, da slabo, 42 odstotkov, slaba tretjina pa jih meni, da slovenska diplomacija ne dela ne dobro ne slabo.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 18. in 20. avgustom na vzorcu 400 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

tega imeti izredno sejo državnega zbora,« je za časnik dejal Erjavec.

Česa se zaveda opozicija

»Naj najprej povem, da ne bom rušil sedanje vlade. Niti v primeru, da bi Cerar zahteval moj odstop. Desus se bo v sedanji koaliciji še naprej trudil uresničiti svoj program. Premier mora oceniti, ali me še potrebuje v vladi ali ne. Možnosti, da bi Desus vstopil v morebitno Janševo vlado, pa ni in tega se vodja opozicije dobro zaveda. Zato poskuša vse, da bi oslabil mene in Desus,« je pojasnil Erjavec.

Med drugim ocenjuje, da želi vodja opozicije Janša uresničiti svojo napoved ob razglasitvi volilnih rezultatov, da sedanja vlada ne bo zdržala leto dni in da bomo kmalu imeli še ene predčasne volitve. »Očitno se arbitražni dogodek izkorišča predvsem za napade name, saj bi zrušenje mene kot zunanjega ministra pomenilo erozijo vlade,« je dodal in ocenil, da je vlada, v kateri niso vsi predsedniki koalicijskih strank, gotovo oslabljena. Desus pa po Erjavčevih besedah moti vse stranke.

»Končna tarča pa nisem jaz, temveč premier. A nekje je treba začeti. Najmočnejši člen te vlade in koalicije je gotovo Desus. Naša stranka zagotavlja 46. glas in tega se vodja opozicije dobro zaveda. Če bo os med SMC in Desusom destabilizirana, bo vlada oslabljena,« je prepričan Erjavec.

Ne bi menjal resorja

Po njegovem mnenju menjava ministrskih mest ne pride v poštev. »Večkrat sem že povedal, da ni ključno to, da sem minister. Moja motivacija je, da vlada dobro dela, da ji pomagam s svojimi izkušnjami in še zlasti to, da uresničujemo program Desusa. Da bodo upokojenci dobili regres, da bodo pokojnine usklajevane, da bomo ustanovili demografski sklad,« je ponovil.

Erjavec je še povedal, da zaradi arbitražne afere in zaradi zadnjih rezultatov javnomnenjskih raziskav ni bil deležen kritik v stranki in da ima »močno podporo, kar se je pokazalo tudi na nedavnem sestanku izvršnega odbora«.

Poročila o nadzoru na veleposlaništvih se po njegovem mnenju zlorabljajo; skuša se prikazati, da na MZZ delajo slabo. »Dogovor je, da bo vlada obravnavala informacije iz poročil o nadzoru in ocenila, ali obstajajo razlogi, da se kakšno imenovanje ustavi. Osebno menim, da v poročilih, ki se nanašajo na kandidate za veleposlanike, ni ugotovitev, ki bi povzročile, da ti ne bi mogli biti imenovani,« je pojasnil.

Pahor bi lahko bil bolj diskreten

Predsednik republike Borut Pahor, ki je zadržal podpisovanje ukazov o imenovanju veleposlanikov, je po Erjavčevih besedah med njunim pogovorom dejal je, da ne gre za nezaupnico njemu; želel je, da bi vlada še enkrat preverila, ali poročila o nadzoru kakor koli vplivajo na imenovanja. Erjavec je ob tem ocenil, da bi Pahor lahko zadevo izpeljal diskretneje.

Prvak Desusa pričakuje, da bo opozicija proti njemu vložila interpelacijo. »Zelo nenavadno bi bilo, da tega ne bi storili. Zame bi bila interpelacija dobra priložnost, da bi tudi v neposrednem televizijskem prenosu odgovoril na vse očitke,« je dejal.

Pričakuje tudi, da bo sprejemanje proračuna gotovo naporno, kar je pokazala že zadnja vladna seja. Prepričan je, da njegova moč zagotavljanja denarja za upokojence in zunanje ministrstvo zaradi padanja priljubljenosti ni oslabljena. »Mojo moč določa volilni rezultat. In Desus ima 11 poslancev,« je poudaril.

Deli s prijatelji