ODHODI IN PRIHODI

Erjavec maha v slovo, Bratuškova trka na vrata

Objavljeno 22. februar 2013 10.44 | Posodobljeno 22. februar 2013 11.35 | Piše: T. L., STA

Alenka Bratušek je v državnem zboru začela pogovore s poslanskimi skupinami.

Alenka Bratušek: je to obraz nove mandatarke?

LJUBLJANA – Vodja PS Alenka Bratušek je v državnem zboru začela pogovore s poslanskimi skupinami. PS je Bratuškovo za mandatarko predlagala v četrtek pozno zvečer, potem ko je Zoran Janković na seji sveta stranke PS ponudil t. i. bianco odstopno izjavo. Dejansko naj bi odstopil z dnem, ko bo sestavljena nova vlada. Njegov odstop je tudi zahteva potencialnih partneric za sodelovanje v novi vladi. »Za tiste, ki verjamejo, da je v Sloveniji treba nekaj spremeniti, je izgovorov konec,« je po seji sveta povedala Bratuškova. Ali bo to potencialne koalicijske partnerje zadovoljilo, bo najverjetneje znano že po današnjih pogovorih Bratuškove s poslanskimi skupinami. Svet PS pa je v četrtek poslansko skupino pozval, naj vloži konstruktivno nezaupnico vladi.

V luči pogovorov o konstruktivni nezaupnici in sestavi nove vlade danes sicer vlado Janeza Janše zapušča druga stranka – Desus. V skladu s sklepom sveta stranke bodo danes odstopne izjave podali predsednik Desusa in minister za zunanje zadeve Erjavec, minister za zdravje Tomaž Gantar, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janez Ujčič in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl.

PS bi vodila vlado na podlagi že parafirane koalicijske pogodbe

Kot je včeraj dejal Janković, je že na kongresu stranke 12. januarja, ko je zamrznil svoj status predsednika PS, povedal, da so razmere izjemno težke, vlada Janeza Janše pa dela slabo. Spomnil je, da so stranke, ki so zdaj potencialne partnerice nove vlade, v začetku tega mandata, januarja 2012, že parafirale koalicijsko pogodbo in imajo tako že pripravljen program. Kljub parafirani pogodbi koalicije takrat niso oblikovale, temveč sta DL in Desus vstopili v Janševo koalicijo. »Ta sporazum je bil usklajen tako glede pokojnin, infrastrukturnih projektov in drugih točk med vsemi štirimi strankami, torej PS, SD, DL in Desusom,« je pojasnil Janković. Kot pravi, je namreč PS pripravljena sprejeti odgovornost vodenja vlade na podlagi koalicijske pogodbe, ki je že parafirana. »Zdaj imamo priložnost, da v skladu z volilnim izidom zadnjih volitev sklenemo dogovor. Če tega ne bo, pa bom z veseljem razmislil o predčasnih volitvah,« je dejal.

Janković ne ve, ali se bo še kdaj vrnil na čelo PS

»Zoran Janković ni ovira za boljši jutri, za boljšo Slovenijo. Zoran Janković ne more biti ovira. Gospodje imajo program, ki so ga parafirali, naj ga redefinirajo, pogledajo, naj se dogovorijo o predlogu, da se gre po zaupnico čez osem, devet, deset mesecev. To je stvar dogovora tistih, ki se pogajajo,« je dodal. Ali se bo Janković kdaj vrnil na funkcijo predsednika PS, pa bo po njegovih besedah na prihodnjem volilnem kongresu odvisno od njegove osebne odločitve glede kandidature in od odločitve članov kongresa.

Tanko: Vse se vrti okoli odstavljanja Janše 

Na aktualno politično dogajanje so se v četrtek odzvali tudi v koalicijskih SDS in NSi. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko tako meni, da so zgodbe, povezane z odstavljanjem Janše, »zgodbe, ki kažejo samo na to, da je celotna ost slovenske politike in družbe usmerjena proti eni osebi in proti eni sami stranki«. »DL je očitno morala pojesti močan cmok, če se je uklonila zahtevi SD, da umakne svojega pravzaprav najbolj izpostavljenega ministra v prejšnji vladi, da ga ne bodo več zajeli v nobeno kadrovsko zgodbo nove koalicije, zato da bi tudi SD pristopila k rušitvi sedanjega predsednika vlade«, je Tanko dejal v komentarju odločitve sveta DL, da bo DL glasovala za konstruktivno nezaupnico. DL je namreč v sredo sklenila, da bo podprla konstruktivno nezaupnico, če bo ta vložena. Ta bi vodila do predčasnih volitev ali pa do »dobre vlade«, je pojasnil predsednik DL Gregor Virant.

 

Deli s prijatelji