REŠEVANJE

Erjavec je za krizni davek, hoče še odmrznitev pokojnin

Objavljeno 10. oktober 2012 17.44 | Posodobljeno 10. oktober 2012 17.44 | Piše: T. L., STA

Če se zgodi referendum, se Slovenija ne bo več rešila sama, je prepričan prvak stranke Desus.

LJUBLJANA – Če bo prišlo do referendumov, »potem ne vidim možnosti, da bi lahko Slovenijo rešili sami, in smo na dobro poti, da bomo morali zaprositi za mednarodno denarno pomoč«, je napovedane referendume o slabi banki in holdingu komentiral predsednik Desusa Karl Erjavec. Kot je povedal, stranka ne bo podprla dviga DDV za tisk in uporabo športnih igrišč, zahteva pa odpravo zamrznitve pokojnin, sicer pokojninske reforme ne bodo podprli.

Referendum bi pomenil blokado

Po Erjavčevi oceni bi namreč morebitni referendumi o slabi banki in državnem holdingu pomenili tako blokado, da ni pričakovati, da bi se finančni trgi, ki nam posojajo denar, odzvali pozitivno.

»In če tega pozitivnega odziva od njih ne bo, potem to pomeni, da bo treba zaprositi za pomoč, če želimo v naslednjih mesecih zagotoviti izplačilo plač in pokojnin. Brez posojil namreč Slovenija tega leta ne more zaključiti,« je dejal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Ob tem je dodal, da bo v tem primeru reforme treba opraviti na bolj trd način.

Vsak dan, ki gre mimo, smo bliže pomoči

Erjavec zato apelira, da se v prihodnjih dnevih stori vse, da se znotraj države najde ustrezne rešitve. Možnost za to vidi tudi v tem, da se sestanejo predsedniki vseh parlamentarnih strank, vlada pa z vsemi sindikati, in to čim prej. »Vsak dan, ki gre mimo, smo namreč bliže mehanizmu za mednarodno pomoč,« je dejal.

Proti dviga DDV za tisk in uporabo športnih igrišč ...

Dvigu DDV na tisk in uporabo športnih objektov bodo v Desusu po besedah Erjavca nasprotovali zato, ker menijo, da so finančni učinki, glede na mogočo škodo, ki bi lahko bila povzročena, zanemarljivi. »Če bo davek za časopise višji, to za nekatere medijske hiše pomeni dodatne hude finančne težave. Uporaba športnih igrišč pa se nanaša predvsem na mlade, in če bomo to podražili, potem se nam lahko zgodi, da bo še več mladine na cesti,« je dejal.

... a za uvedbo kriznega davka

Po njegovem mnenju bi bilo namesto omenjenih dvigov bolj smiselno uvesti poseben krizni davek, ki bi bil začasen in ga poznajo tudi nekatere druge države.

Erjavec je napovedal, da bodo njihovi poslanci glasovali proti dvigu DDV za tisk in uporabo športnih objektov. Sicer pa še pred glasovanjem pričakuje ustrezne popravke proračuna v tem delu.

Erjavčeve grožnje pokojninski reformi

Poleg tega pa v Desusu zahtevajo odpravo zamrznitve pokojnin v prihodnjih dveh letih, sicer pokojninske reforme ne bodo podprli, poroča MMC, čeprav hkrati Erjavec poudarja, da je za rešitev položaja nujno, da vsi zategnemo pasove. 

Ob zahtevi za odpravi zamrznitve pokojnin Erjavec pojasnjuje, da plače v zadnjih 20 letih neprestano rastejo, pokojnine pa za njimi zaostajajo, zato v stranki menijo, da zamrznitev pokojnin v letih 2013 in 2014, kar predvidevajo zakon o uravnoteženju javnih financ in predloga proračunov za prihodnji dve leti, ni prava rešitev. In ne le to: zahtevajo, da se pokojnine tudi v prihodnjih dveh letih usklajujejo dvakrat na leto, kot to piše v koalicijski pogodbi.

Kot minister bo odpuščal »mehko«

Zunanji minister Karl Erjavec je danes povedal, da se bo s prihodnjim proračunom masa za plače na njegovem ministrstvu zmanjšala za okoli tri milijone evrov. Kot je dejal na novinarski konferenci stranke Desus, so v Mladiki na tak scenarij že pripravljeni, bodo pa to reševali na »mehek« način, predvsem s predčasnim upokojevanjem.

 

Deli s prijatelji