POKOJNINE

Erjavec grozi z odhodom iz koalicije?

Objavljeno 09. september 2013 16.41 | Posodobljeno 09. september 2013 16.41 | Piše: STA, A. L.

Premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer bosta »zelo v kratkem« predstavila paket ukrepov.

Karl Erjavec v Bruslju.

LJUBLJANA – Prvaki koalicije so razpravljali o kadrovanju v državnih podjetjih in o proračunu za leto 2014. Medtem ko so se pri kadrovanju strinjali, naj polna pooblastila prevzame uprava Soda, pa naj bi »počilo« pri potrebnih ukrepih. Prvak Desusa Karl Erjavec naj bi namreč partnerjem zatrdil, da zapušča koalicijo, če nameravajo kakor koli posegati v pokojnine.

Po sestanku je izjavo za medije podal le predsednik DL Gregor Virant, ki pa na vprašanje, ali so v koaliciji že kaj bolj usklajeni o potrebnih ukrepih v zvezi s pripravo proračuna za prihodnje leto, ni želel neposredno odgovoriti. Dejal je le, da bosta premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer »zelo v kratkem« predstavila paket ukrepov. Izpostavil pa je nujnost, da v koaliciji dosežejo kompromis pri usklajevanju tega paketa in proračuna, da bo ta lahko tudi sprejet.

Eni proti dvigu davkov, drugi zavračajo posege v letne dodatke upokojencev

Virant in predsednik Desusa Karl Erjavec sta sicer še pred današnjim sestankom jasno poudarila, da imata njuni stranki pri pripravi proračuna različna stališča. V DL so namreč proti dvigovanju davkov, v Desusu pa odločno zavračajo posege v letne dodatke upokojencev.

Po sestanku Virant ni želel odgovoriti na vprašanje, kako poteka usklajevanje z Erjavcem, dejal je le, da »Desusa ne bi komentiral«. Erjavec sicer po koncu sestanka medijem ni želel dajati izjav, a po neuradnih podatkih naj bi na sestanku ostalim prvakom koalicije zagotovil, da ne namerava popuščati pri morebitnih rezih v pokojnine ali letne dodatke upokojencev. Na sestanku naj bi prišlo tudi do očitnih nesoglasij pri usklajevanju ukrepov, Erjavec pa naj bi dejal, da se tako, kot so se danes, koalicijski partnerji lahko sestanejo še enkrat ali dvakrat in bo »konec«.

Iskanje denarja

Še pred sestankom je Erjavec dejal, če bi proračun za prihodnje leto vseboval tak ukrep, bi bilo prav, da premierka nanj veže zaupnico. Desus bi v tem primeru glasoval proti, je zatrdil in med drugem izrazil upanje, da bo v koaliciji »toliko treznosti, da se bo ta denar poiskal drugje«.

Koalicijski partnerji so sicer danes razpravljali tudi o kadrovanju. Po sestanku je Virant povzel dogovor, da ima uprava Slovenske odškodninske družbe (Sod) polna pooblastila pri izbiri nadzornikov, ki naj za to prevzame odgovornost in ji ni treba poslušati »niti političnih strank niti lobijev niti kogar koli drugega«. Dodal je, da bo tako tudi pri Slovenskem državnem holdingu (SDH), ko bo ta oblikovan.

Erjavec: Politika bo vedno sodelovala pri kadrovanju

V nadzornem svetu SDH bi si sicer Virant želel videti »vrhunske strokovnjake brez kakršnega koli strankarskega pedigreja, in tudi sicer neodvisne ljudi, ki nimajo kaj izgubiti, razen dobrega imena«.

Erjavec pa se je pred sestankom vprašal, zakaj je govora o zajezitvi političnega kadrovanja. »Vem, da se to čudno sliši, ampak politika bo vedno sodelovala pri kadrovanju, ker ne nazadnje tudi nosi odgovornost. Tudi Gašpar Gašpar Mišič ni rezultat političnega, ampak lobističnega kadrovanja,« je izpostavil.

Kot je dejal, je treba kadrovanje urediti tako, da bo transparentno da se »ve, kdo je koga postavil«, da ta oseba nosi odgovornost in da ima tudi vlada možnost nekega vpliva. Spomnil je na predlog, da bi resorni ministri imeli možnost veta, če se ugotovi, da neka oseba ni ustrezna v smislu, da bi lahko uspešno vodila neko državno podjetje.

Predsednik SD Igor Lukšič neposredno po sestanku koalicije medijem ni želel dajati izjav.

Deli s prijatelji