NI VEČ KANDIDAT

Erjavec: Geržina z odstopom ravnal neodgovorno

Objavljeno 01. september 2015 21.23 | Posodobljeno 01. september 2015 21.24 | Piše: STA, Mo. S.

Geržina je odstopil, ker menda nima zaupanja celotnega državnega vrha, deležen pa je tudi diskreditacije.

Aleksander Geržina.

LJUBLJANA, BLED – Kandidat za novega veleposlanika v Zagrebu Aleksander Geržina je potrdil, da odstopa od kandidature.image Kot je pojasnil, se je za to odločil, ker očitno nima zaupanja celotnega državnega vrha in zaradi dolgotrajne diskreditacije.

Kot je zapisal v odstopni izjavi, ki jo je poslal predsedniku vlade Miru Cerarju in zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, se je nanj v preteklih mesecih, posebej pa v zadnjih nekaj tednih, usula načrtno vodena in koncentrirana diskreditacija. Njen namen po njegovih besedah ni toliko preprečiti njegov odhod v Zagreb, temveč kompromitirati njega osebno in njegovo delo ter tako prihajajočega veleposlanika pred prihodom na Hrvaško znatno oslabiti, ga profesionalno nepovratno poškodovati ter po možnosti po vsem tem v Zagreb vendarle poslati nekega drugega diplomata.


Erjavec: To je neodgovorno

Na Bledu se je na odstop odzval tudi zunanji minister Karl Erjavec. Meni, da je Geržina ravnal neodgovorno, in si »ne predstavlja«, da bi se še potegoval za katero veleposlaniško mesto, če je danes dejal, da ga to ne zanima.

Začuden je nad njegovimi razlogi za odstop. Kot je dejal Erjavec, je bilo zaupanje državnega vrha potrjeno dvakrat, tudi prejšnji teden po vladni obravnavi tako imenovanega poročila o posledicah diplomatskega nadzora na veleposlaništvih in napovedi predsednika republike Boruta Pahorja, da bo nova veleposlaniška imenovanja podpisal še ta teden.

Erjavec je še napovedal, da bo že v sredo začel postopek za nov razpis, a postopki, v katere so vključeni razpisna komisija, on sam, vlada, parlament in predsednik republike ter tudi država sprejemnica, terjajo svoj čas. Po oceni ministra bo to trajalo kakšna dva meseca.
 

Na široko vse pojasnil

Medijem je opisal celotno zgodbo diskreditacije, ki se je po njegovih besedah začela maja ob prvih podatkih, da naj bi postal novi veleposlanik v Zagrebu, kjer se je povezovala njegova uspešna kandidatura s politično aktivnostjo njegovega očeta v stranki Desus kot edinim kriterijem, da je bil izbran na to mesto. Ob tem so bila preslišana njegova pojasnjevanja, da je v slovenski diplomaciji od njenih začetkov, da dela na zunanjem ministrstvu že 23 let in da izpolnjuje vse pogoje za zasedbo veleposlaniškega mesta v Zagrebu.

Nadaljevalo se je z medijskimi navedbami, da predsednik republike za mesto veleposlanika v Zagrebu bolj zaupa nekemu drugemu kandidatu. Že pred objavo poročil o nadzoru veleposlaništev so se začela dvigovati pričakovanja o razkritjih njegovih nepravilnosti v času službovanja na Dunaju, od objave poročila 16. avgusta pa je bil v središču dogajanja in medijskega poročanja, je dejal, čeprav se je izkazalo, da v poročilu ni bilo ničesar spornega.

»Nekateri mediji in tudi posamezniki, med njim žal tudi z MZZ, so me kriminalizirali in postavili ob bok pravnomočno obsojenim, kazensko ovadenim ali odpuščenim nekdanjim veleposlanicam in veleposlanikom,« je v odstopni izjavi zapisal Geržina, ki je prepričan, da ne gre za naključja.


Odziv iz Cerarjevega kabineta

»Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je seznanjen z odstopom veleposlanika Aleksandra Geržine od  kandidature za veleposlanika Republike Slovenije v Zagrebu. Predsednik vlade pričakuje, da bo Ministrstvo RS za zunanje zadeve izvedlo ustrezne postopke za imenovanje novega veleposlanika na slovenskem diplomatskem predstavništvu v Zagrebu.«
 

Tega si ni zaslužil, meni

Geržina je mnenja, da Slovenija v Zagrebu potrebuje močnega veleposlanika, ki ima zaupanje in zaslombo celotnega državnega vrha, da lahko dela dobro in v korist države. Meni namreč, da le tako lahko veleposlanik dela dobro, v korist države in tudi sebe. »Kot izhaja iz medijskih in nekaterih drugih navedb, tak kandidat menda obstaja. Prav je, da dobi priložnost,« je še poudaril. »Na zunanjem ministrstvu sem 24 let. Delal sem vse, kar se je dalo. Bil sem pri vseh velikih zunanjepolitičnih zgodbah te države, z njo doživljal uspehe in neuspehe, lepe in manj lepe trenutke. Mislim, da si tega, kar se tretji teden počne z menoj, nisem zaslužil,« je dejal, pri čemer se mu zdi, da bi se diskreditacije in kompromitacije nadaljevale še naprej.

Deli s prijatelji