ODSTOP

Erjavec in Gantar sta rekla »adijo«, v ponedeljek slovo Žerjava in Bogoviča

Objavljeno 22. februar 2013 12.35 | Posodobljeno 22. februar 2013 13.17 | Piše: Mo. S., T. L., STA

Erjavec pojasnjuje, da Desus ni tisti, ki je »načel to vladno barko«.

Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Zunanji minister Karl Erjavec in minister za zdravje Tomaž Gantar sta z današnjim dnem odstopila s funkcij ministrov, je na novinarski konferenci sporočil predsednik Desusa Erjavec. Odstopni izjavi sta že napisani, torej bo predsednik vlade Janez Janša z odstopoma tudi uradno seznanjen, je dodal. To je že druga stranka, ki bo zapustila Janševo vlado.

Stranka je sicer koalicijo zapustila že v začetku februarja. Poleg Erjavca in Gantarja bosta danes odstopni izjavi podala še državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janez Ujčič in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl. Pričakovati je, da se bo državni zbor (DZ) z njihovim odstopom seznanil na seji v začetku marca. Konec januarja je že odstopil državni sekretar Ljubo Jasnič.

Ne prevzemajo nobene odgovornosti

Kot je pojasnil Erjavec, Desus ni tisti, ki je »načel to vladno barko«. Po njegovem mnenju je krivda za to, da je vlada padla, izključno v premierju Janši, ki ni odstopil po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). »Desus ni pripravljen delati v vladi, kjer je njen predsednik osumljen določenih koruptivnih tveganj, zato smo tudi odšli iz vlade in zato ne prevzemamo nobene odgovornosti,« je dodal.

V ponedeljek slovo še Žerjava in Bogoviča

Potem ko je 23. januarja zaradi poročila protikorupcijske komisije o kršitvah protikorupcijske zakonodaje premierja Janše vlado zapustila DL, bo kot tretja iz koalicije v ponedeljke odšla še SLS. Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav bosta namreč v ponedeljek odstopila s svojih položajev, je danes po seji poslanske skupine SLS v DZ napovedal podpredsednik stranke Bogovič.

Janša in Janković očitno ne bosta odstopila, zato SLS odhaja

Bogovič je pojasnil, da bosta ministra s tem sledila sklepom stranke, ki so bili sprejeti na njenih organih. Prvi je bil ta, da bosta »v korupcijski škandal vpletena« premier Janša in ljubljanski župan Janković odstopila z njunih javnih funkcij. »To se ni zgodilo in tudi nič ne kaže, da se bo,« je pojasnil.

V SLS ocenjujejo, da bi bilo v tem času modro oblikovati tehnično vlado z zelo jasnim mandatom, ki bi bil tako časovno kot vsebinsko dorečen in bi vodil tudi k predčasnim volitvam, vendar pa se po besedah Bogoviča tudi to očitno ne bo zgodilo.

Za predčasne volitve

Zato si bodo v SLS prizadevali, da bi ustvarili pogoje za čimprejšnje predčasne volitve. Vlada in parlament sta namreč po oceni Bogoviča izgubila zaupanje ljudstva. Glede na to, da ljudstvo pričakuje drugačno sestavo parlamenta, v SLS delajo korake v to smer, je še pojasnil podpredsednik SLS, sicer tudi kandidat za predsednika stranke.

O podpori nezaupnici bodo v SLS še razmislili, zlasti z vidika ocene, ali gre za korak k predčasnim volitvam, je dejal Bogovič.

Deli s prijatelji