LUKA KOPER

Erjavec: Če Mišič ne bi bil član PS ...

Objavljeno 21. avgust 2013 20.04 | Posodobljeno 21. avgust 2013 20.42 | Piše: STA, Mo. S.

Karl Erjavec je kritičen do svoje koalicijske partnerice Pozitivne Slovenije, pridružuje se mu tudi SLS.

Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Dozdajšnji državni sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek Gašpar Gašpar Mišič si je mesto predsednika uprave Luke Koper urejal že vse od začetka nastopa te vlade in se brez ustreznih referenc okronal za najboljšega kandidata, navajajo v SLS. 

Podpredsednica SLS Olga Franca je v odzivu na današnji odstop Mišiča poudarila še, da je videti, da je bila na tem visokem političnem položaju funkcija v Luki Koper ena izmed njegovih glavnih delovnih prioritet. »Tej njegovi želji očitno sledi tudi novi nadzorni svet na čelu s predsednikom Dinom Klobasom, ki je h kandidiranju povabil le nekatere privilegirane kandidate,« je dodala.

»Strici iz ozadja naj se umaknejo«

V SLS po njenih navedbah pričakujejo, da bo nadzorni svet »vendarle prenehal farso« in z javnim razpisom ter v skladu z internimi akti in pravili izbral najustreznejšega kandidata za predsednika uprave. »Vsi strici iz ozadja naj se pri tem povsem umaknejo, predsednica vlade pa naj se neha sprenevedati, da s tem političnim kadrovskim mešetarjenjem nima nič,« je izpostavila Franca, ki meni, da Luka Koper nujno potrebuje stabilno vodenje in upravljanje. Na mesto predsednika uprave je po njeni oceni treba postaviti najbolj kompetentnega, izobraženega in izkušenega človeka, ki bo znal voditi družbo v razvojni smeri in brez konfliktov z zaposlenimi.

Erjavec: Gre za politično kadrovanje

Zunanji minister in prvak koalicijske stranke Desus Karl Erjavec pa je po zasedanju zunanjih ministrov Evropske unije (EU) o Egiptu v Bruslju ocenil, da Mišič ne bi bil nikoli kandidat za predsednika uprave Luke Koper, »če ne bi bil član PS, poslanec državnega zbora oziroma zdaj odstopljeni državni sekretar v kabinetu predsednice vlade«.

Današnji odstop z mesta državnega sekretarja je po njegovem seveda povezan z njegovo kandidaturo za predsednika uprave Luke Koper. Erjavec sicer meni, da gre v tem primeru za politično kadrovanje in da sam odstop z mesta državnega sekretarja tega ne spremeni, »zlasti, ker sam trdi, da se bo, če ne bo imenovan, vrnil v državni zbor, torej v politiko«. »To pomeni, da gre za politično rešitev,« je povedal Erjavec, ki meni še, da »imamo v Sloveniji druge primernejše osebe, ki so sposobne dobro voditi luko«. 

DL: To ni primerno

V koalicijski DL za zdaj odločitve Mišiča ne komentirajo. Odločitev o tem, ali je najustreznejši kandidat za mesto prvega moža v Luki Koper, pa je, kot so zapisali, v izključni pristojnosti nadzornega sveta Luke Koper. Glede očitkov o političnem kadrovanju navajajo le svojo oceno, »da ni primerno, da se nosilec javne funkcije poteguje za vodstveni položaj v gospodarski družbi v večinski državni lasti«.

Deli s prijatelji