SAMOKANDIDATURA

Erjavec: Bratuškova je ravnala narobe

Objavljeno 31. marec 2015 18.11 | Posodobljeno 31. marec 2015 18.11 | Piše: STA, K. K.

Erjavec z Bratuškovo po zadnjih parlamentarnih volitvah, kot je zatrdil, ni imel več pogovorov.

LJUBLJANA – Zjutraj smo poročali, da bodo kriminalisti NPU zaradi samokandidature Alenke Bratušek danes zaslišali takratnega in zdajšnjega zunanjega ministra Karla Erjavca. Erjavec je v izjavi za medije pojasnil, da je bilo pri kandidaturi »narobe to, da je Bratuškova vodila sejo in hkrati bila kandidatka«. Nekdanji in tudi aktualni zunanji minister je po pogovoru s preiskovalci v izjavi za medije spomnil, da je sam že v času obravnave tega vprašanja vztrajal, da bi predlagali zgolj enega kandidata. Erjavec je bil sicer tudi sam eden od kandidatov za evropskega komisarja.

Zasliševanje ni prijetno

Ker konsenza ni bilo mogoče doseči, sta poleg Bratuškove kandidata ponudili tudi stranki SD in Desus, od tedaj pa se po besedah Erjavca zapleta. V preteklosti je bil vedno predlagan le en kandidat, in sicer s političnim soglasjem, medtem ko pri kandidaturi Bratuškove tega soglasja ni bilo, je pojasnil.

Erjavec z Bratuškovo po zadnjih parlamentarnih volitvah, kot je zatrdil, ni imel več pogovorov. »Res pa je, da imamo vsi težave,« je dejal in dodal, da tudi njemu ni prijetno, da ga obiskujejo predstavniki NPU in ga zaslišujejo. Zanj je stvar že davno končana in določenih stvari se niti ne spominja več, je poudaril.

Bratuškova osumljena zlorabe položaja

Kriminalisti so v petek govorili tudi z nekdanjo in aktualno ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. Kot so pojasnili, je bila ministrica zaslišana kot priča. Kriminaliste so zanimale podrobnosti s seje vlade, na kateri je ta odločala o kandidatih za evropskega komisarja, in podrobnosti sklepa z dopisne seje vlade 5. septembra lani, so še zapisali na ministrstvu.

V petek so kriminalisti obiskali nekdanjega notranjega ministra Gregorja Viranta. Policija sicer ni potrdila vsebine pogovorov kriminalistov z nekdanjim ministrom, je bil pa po podatkih omenjenega medija povezan ravno s kandidaturo Bratuškove.

Kriminalisti NPU Bratuškovo sicer sumijo zlorabe položaja pri omenjeni kandidaturi. V začetku meseca so opravili tudi hišne preiskave na njenem domu, v poslanski skupini, stranki ZaAB in na vladi.

Deli s prijatelji