ANKETA

Erjavčevi volivci za Janšo ali vlado narodne rešitve

Objavljeno 19. januar 2012 19.09 | Posodobljeno 19. januar 2012 19.09 | Piše: M. U., STA

Za predsednika vlade bi volivci stranke DeSUS nestrankarskega kandidata.

Do proračunov brez pomoči Desusa

LJUBLJANA – Za 35 odstotkov volivcev, ki so 4. decembra podprli DeSUS, je trenutno najboljša rešitev desnosredinska koalicija Janeza Janše. Enak odstotek jih po anketi Valicona podpira tudi vlado narodne rešitve pod vodstvom nestrankarskega predsednika z dvotretjinsko večino v državnem zboru, levosredinska koalicija Zorana Jankovića pa ima podporo 16 odstotkov volivcev DeSUS.

Za predsednika vlade nestrankarskega kandidata

Najprimernejši premier v tem trenutku bi bil po mnenju volivcev DeSUS neimenovan nestrankarski kandidat (41 odstotkov). Predsednik Liste Virant Gregor Virant je dobil 19 odstotkov glasov podpore, medtem ko bi predsednika SDS Janeza Janšo podprlo 18 odstotkov, predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića pa 12 odstotkov volivcev DeSUS.
Anketirane volivce DeSUS so tudi vprašali, koga bi na mestu predsednika republike Danila Türka predlagali za mandatarja v drugem krogu – Jankovića ali Janšo. Pri tem bi se jih 49 odstotkov odločilo za Janšo, 31 odstotkov za Jankovića, 20 odstotkov pa se jih ni opredelilo.

V tokratni raziskavi so sodelovali volivci, ki so na anketo odgovarjali že na volilno nedeljo 4. decembra lani. Na vabilo se je odzvalo 1231 anketirancev, anketiranje pa je potekalo od 12. do 16. januarja.

Deli s prijatelji