ANKETA

Erjavčevi in Virantovi ne bi prišli v parlament

Objavljeno 22. julij 2013 17.17 | Posodobljeno 22. julij 2013 17.17 | Piše: STA, P. J.

Nekoliko je padla tudi podpora vladi Alenke Bratušek.

LJUBLJANA – Če bi bile volitve v nedeljo, bi največ, 22 odstotkov glasov dobila stranka SD, SDS na drugem mestu pa 19,9 odstotka. Na tretje mesto bi se uvrstil PS z 8,5 odstotka, sledila pa bi SLS s sedmimi odstotki in NSi s 5,5 odstotka. Praga DZ ne bi dosegla DL in Desus s 3,1 oz. 2,5 odstotka glasov, kažejo rezultati javnomnenjske ankete Episcentra.

Podpora je narasla SLS

Podpora je v primerjavi z junijem padla tako SD kot tudi SDS in PS, narasla pa je SLS, je še razvidno iz podatkov ankete, ki jo je za Planet Siol.net izvedel Episcenter. 15,5 odstotka bi volilo katero drugo stranko, 8,4 odstotka vprašanih ni vedelo, koga bi volili, medtem ko 7,4 odstotka ni želelo povedati, komu bi oddali svoj glas. Sicer pa se slaba polovica zanesljivo ali verjetno ne bi udeležila volitev, da bi zanesljivo odšli na volišča, pa je odgovorilo 43 odstotkov vprašanih.

Kar 50,3 odstotka vprašanih zanesljivo ne bi volilo SDS, 38,4 odstotka jih na volitvah zanesljivo ne bi obkrožilo PS, 23,9 odstotka pa NSi. Nekaj več kot petina jih svojega glasu ne bi namenila SD, 13,6 odstotka pa jih zanesljivo ne bi volili DL. Desus glasu zagotovo ne bi zaupalo 10,5 odstotka, SLS pa 7,7 odstotka vprašanih.

Podpora vladi pada

Nekoliko je padla tudi podpora vladi Alenke Bratušek. Julija je vlado podpiralo 44 odstotkov vprašanih, nasprotovalo pa ji je 55 odstotkov. V juniju je za primerjavo vlado podpiralo 49 odstotkov vprašanih, enak pa je tudi delež tistih, ki ji niso bili naklonjeni.

Raziskavo je Episcenter izvedel med 8. in 17. julijem na reprezentativnem vzorcu 1006 vprašanih oseb.

Deli s prijatelji