POKOJNINE

Erjavčevi (spet) iz koalicije?

Objavljeno 09. julij 2013 17.03 | Posodobljeno 09. julij 2013 17.03 | Piše: STA, T. L.

Prepričan je, da se države ne bo rešilo iz krize s tem, da se bo jemalo najrevnejšim, ampak je treba začeti pri tistem, kar »imamo za domačo nalogo«, torej pri sanaciji bank.

Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Prvak Desusa Karl Erjavec po opominu iz Bruslja zaradi javnofinančnega primanjkljaja ne vidi več prostora za zmanjšanje javne porabe. Zagotavlja pa, da Desus ne bo pristal na nižanje pokojnin, ne letos ne v prihodnjih dveh letih. »Smo proti znižanju pokojnin, tudi za ceno našega sodelovanja v vladni koaliciji,« je jasen Erjavec.

Po Erjavčevih besedah se namreč špekulira o tem, da bo treba zarezati tudi v pokojnine, vendar pa ni želel povedati, ali ta sporočila vnovič prihajajo tudi od ministra za finance Uroša Čuferja.

Erjavec je pred sejo državnega zbora v odzivu na opozorila iz Bruslja spomnil, da dve tretjini upokojencev živita na robu revščine. Prepričan je, da se države ne bo rešilo iz krize s tem, da se bo jemalo najrevnejšim, ampak je treba začeti pri tistem, kar »imamo za domačo nalogo«, torej pri sanaciji bank. Začeti pa je treba po njegovem prepričanju tudi infrastrukturne projekte.

»Na srednji Savi varujemo sulce in metuljčke, namesto da bi gradili hidroelektrarne in izvažali elektriko ter si ustvarjali dohodek,« je bil oster prvak Desus.

Stranka Desus tako ne bo ne bo pristala na znižanje pokojnin, pri čemer Erjavec upa, da bodo upokojenci njega in Desus »v tem boju končno podprli«. Slovenija je v ponedeljek na zasedanju evroskupine v Bruslju dobila dva opomina – da mora do oktobra učinkovito ukrepati za odpravo presežnega javnofinančnega primanjkljaja in da je pri sanaciji bančnega sektorja kakovost pomembnejša od hitrosti. Evropska komisija meni, da bodo potrebni dodatni ukrepi za zmanjšanje primanjkljaja.

 

Deli s prijatelji