OČITKI

Erjavčevi pod drobnogledom KPK

Objavljeno 24. september 2014 17.54 | Posodobljeno 24. september 2014 17.56 | Piše: STA, Mo. S.

Niti minister Karl Erjavec niti MZZ s postopkom KPK nista seznanjena.

Zunanji minister Karl Erjavec.

LJUBLJANA – V Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so danes potrdili, da preiskujejo domnevno sporne zaposlitve na zunanjem ministrstvu, o katerih se že nekaj časa poroča v medijih. Pojasnili so, da zadevo obravnavajo in da so postopek začeli na lastno pobudo sredi septembra, dodatnih pojasnil pa do zaključka obravnave ne morejo posredovati. Tudi na vprašanji, ali je predmet postopka zunanji minister Karl Erjavec ter v kateri fazi je postopek, niso odgovorili.

Erjavec s postopkom ni seznanjen

Niti Erjavec niti MZZ sicer s tem postopkom KPK nista seznanjena. Kot so bili jasni na ministrstvu, nimajo nobene informacije, da bi KPK vodil omenjene postopke oziroma uvedel preiskavo zaradi spornih zaposlitev, ki se omenjajo. Podobno jasen je bil Erjavec, ki, kot pravi, za zdaj ne ve, da bi proti njemu tekel kakšen postopek KPK.

Minister je obenem znova zavrnil vse očitke o kakršnih koli nezakonitostih pri zaposlovanju oziroma o političnem kadrovanju na MZZ. »Ta zadeva je bila že večkrat pregledana in nikoli niso ugotovili nobene nepravilnosti,« je zatrdil.

Naj spomnimo ...

V medijih se se že večkrat omenjale nekatere sporne zaposlitve na MZZ – med drugim premestitvi Vlaste Vivod in Roberta Kojca z drugih ministrstev na MZZ pa tudi zaposlitev hčere ustavnega sodnika in dolgoletnega diplomata Ernesta Petriča. Poleg tega je bila kot sporna izpostavljena sklenitev 29 pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas, glede česar pa so na MZZ v začetku meseca pojasnili, da je šlo pri tem le za odpravo kršitev iz delovnega razmerja in ne za novo zaposlovanje.

Omenjene očitke je sicer na novinarski konferenci pred štirimi tedni izpostavil tudi odstavljeni veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic in Erjavcu očital politično kadrovanje.

Deli s prijatelji